Böndernas kris fortsätter: Bristen på foder kan vara i flera år

Foto: Guillaume Baviere
  • Tisdag 7 aug 2018 2018-08-07
E-post 29

SVERIGE Den svenska torrfodertillgången kan vara utsatt i flera år framöver. Den omfattande torkan slår hårt mot foder och boskap tvingas till nödslakt.

Sveriges lantbrukare är i en kris till följd av den omfattande torka som drabbar Sverige. De svenska bönderna upplever just den värsta skörden på över 25 år och enorma mängder vete kommer importeras.

LÄS ÄVEN: Paniksituation för svenska bönder – Sämsta skörden på över 25 år

För att hantera den svåra situationen riktade sig den svenska regeringen till EU för att be om tillåtelse för att tillsätta ett krispaket. Sverige fick tillstånd att skjuta till lite extra krispengar till bönderna men nekas att ta del av den europeiska krisfonden.

LÄS ÄVEN: Sverige ber EU om lov för att få hjälpa bönderna – Kommer inte få några krispengar från kommissionen

Den allvarliga torkan slår inte bara mot svenskt jordbruk utan värmen medför allvarliga konsekvenser för grödor i hela Europa. Det mest alarmerande är bristen på grovfoder. Utan tillgång till hö, halm och ensilage tvingas hästar, kor och får till nödslakt, uppger TT.

– Vallfröodlingen som är själva förutsättningen till allt det som ska bli hö och ensilage har lidit fruktansvärt av torkan, säger branschorganisationen Sveriges Frö- och oljeväxtodlares vd Anneli Kihlstrand, till TT.

Torkan har förstört det för den viktiga vitklövern som i år inte växer till sin normala storlek på grund av den höga värmen. Om man ser över hela fröodlingen ligger grovfodertillgången för 2020-2021 även i riskzonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag