Böneutrop, polska brandmän och Ken Ring – här är 2018 års mest lästa artiklar

Jimmie Åkessons parti och polacken Dominik Tarczyński hamnar på vår topplista. Foto: Kamil Porembiński / Nyheter Idag
  • Måndag 31 dec 2018 2018-12-31
E-post 37

SVERIGE Med bara timmar kvar till det nya året står det klart vilka artiklar som blev mest lästa på Nyheter Idag under året som gått. Här följer topp fem med en förstaplats som fick stor uppmärksamhet även bortom Sveriges gränser.

5. ”Inom 20 år har vi öppet krig” – Ken Ring om invandringen och framtiden för Sverige (17 mars)

Det blev ord och inga visor (eller raplåtar) när den svenske rapparen Ken Ring framträdde i norsk tv för att prata om utvecklingen i Sverige. Ring beskrev sin uppväxt i Stockholmsområdet Hässelby som idyllisk, men idag är verkligheten en annan. Skjutningar och mord mellan gangstrar har blivit vardag. Andra generationens invandrare i vissa områden ser inga andra framtidsutsikter än att livnära sig på vapen- och drogförsäljning.

Så illa har det blivit att Ken Ring funderar på att flytta till Afrika.

– Det är tryggare. Min son är nio år – han sa till mig ”hallå pappa, varför är det farligare i Hässelby än vad det är i Nairobi i Kenya?” Det är en tankeställare. Jag tror till och med att det är för sent, att det inte går att förändra. Jag tror att det är kört. Jag tror att, inom 20 år så har vi öppet krig på gatorna i Stockholm.

4. Bassam Al-Baghdady: Ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven om böneutropen och Sveriges framtid (9 maj)

Det var i början av maj som polisen gav moskén i Växjö lov att sända böneutrop i 110 decibel varje fredag – ett beslut som fick tolken och debattören Bassam Al-Baghdady att reagera starkt. I ett öppet brev till Stefan Löfven och andra svenska politiker berättade han hur han själv flytt från Irak men nu såg med fasa hur de auktoritära krafter han flytt från bredde ut sig i Sverige.

”Nu höjs rösterna över hela Sverige för att återigen tvinga oss, som flydde denna ideologiska tortyr, att stå tillbaka. Vi som blivit hjärntvättade, torterade och trakasserade av dessa auktoritära ideologier och deras självvalda representanter under så lång tid av vårt liv, tvingas nu igen till underkastelse. Den fristad där vi sökte asyl för att undkomma en diktatur blev en fristad för ideologier som skapade diktaturen och diktatorn vi flydde ifrån.”

I augusti meddelade Bassam Al-Baghdady att han var tvungen att ta en timeout från sin opinionsbildande verksamhet. Detta för att skydda sin familj som blivit en måltavla för hans belackare.

3. Total S-kollaps när SD är största parti i Sentios junimätning (6 juni)

Med 26,1 procent hade Sverigedemokraterna god marginal till Socialdemokraternas andraplats med 21,7 procent i Sentios junimätning. Det såg länge ut som att SD hade goda chanser att blir Sveriges största parti, men valresultatet i september blev ett helt annat. S blev återigen störst med drygt 28 procent av rösterna medan SD fick nöja sig med en tredjeplats efter Moderaterna.

Även Sentios sista mätning några veckor före valet missade slutresultatet med bred marginal. Förklaringen från opinionsinstitutet var delvis att många osäkra röstare bestämde sig i veckorna mellan den sista undersökningen och valdagen. Sentio korrigerade också mätningarna efteråt för att få ett mer träffsäkert resultat i framtiden.

– Trots den dramatiska skillnaden mellan valresultat och vår sista mätning har vi utan problem kunnat identifiera vad det beror på och även kalibrerat in mätningarna efter utfallet i riksdagsvalet. Till nästa val måste vi vara bättre på att mäta så nära inpå valet som möjligt för att undvika samma differens igen, sade Sentios vd Arve Östgaard.

2. ”Våra hjärtan är med det svenska folket, inte med den svenska eliten” (22 juli)

Sommaren 2018 blev inte bara minnesvärd för den dramatiska valrörelsen utan också för de skogsbränder som spred förödelse på olika håll i landet. I det läget valde flera länder att skicka hjälp till den svenska räddningsinsatsen och troligen blev det polska bidraget mest uppmärksammat av alla. Den polska armadan med 44 fordon och 139 brandmän möttes av svenskarnas jubel på sin färd mot genom landet.

– Våra hjärtan är med det svenska folket, inte med den svenska eliten. Vi vet att nuvarande elit kommer att försvinna. Vi hjälper det svenska folket, inte er regering. Det har inget att göra med politik, sade den polske parlamentarikern Dominik Tarczyński i intervjun för Nyheter Idag som fick stor uppmärksamhet.

Som representant för det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa beklagade Tarczyński den kritik som svenska politiker och medier riktat mot landet för dess ovilja att ta emot migranter från Mellanöstern.

– Sverige håller på att förstöra sig självt, jag kan inte hjälpa det, det är ert beslut. Svenska regeringen är i färd att förstöra er identitet, er historia. Och visst, det är ert demokratiska beslut. Men Polen kommer aldrig gå med på att ge upp sin identitet. Vi kommer aldrig säga att vi inte är kristna i kulturen, i lagen eller i våra rötter, sade den polske parlamentarikern.

1. Ex-imam: ”Böneutropet ska proklamera islam över en stad” (24 februari)

Ska Sverige tillåta böneutrop? Det var enkätfrågan som väckte stort engagemang bland hundratusentals läsare i Sverige men också – något mindre väntat – utomlands. I Sverige var nej-sidan överlägset störst men fick stark konkurrens från ja-röstare i Ryssland, Bosnien-Herzegovina och en rad andra länder. I nuläget leder de som vill tillåta böneutrop knappt med cirka 168 000 röster mot motståndarsidans 166 000.

Artikeln var en sammanfattning av innehållet i en debattartikel som den före detta imamen och kristna apologeten Tomas Samuel skrivit för tidningen Dagen. Samuel ville informera svenskarna om vad det islamiska böneutropet innebär – bland annat att det ska ”proklamera islam över en stad” och inte kan jämställas med kristna kyrkklockor. Hur många av de hundratusentals besökarna som faktiskt läste artikeln, och inte bara deltog i omröstningen, är dock oklart.

Läs även: Utrikeskrönika: 2018 – Fredens och protesternas år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag