Bostadsminister Mehmet Kaplan känner sig jagad av troll på nätet

Chang Frick (t.v) och Mehmet Kaplan (t.h) Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 10 Dec 2015 2015-12-10
E-post 1477

SVERIGE I en intervju med Mats J Larsson på Dagens Nyheter i teveprogrammet ”Rakt på sak” berättar Mehmet Kaplan att han upplever sig utsatt av troll på nätet. – Jag har aldrig varit rädd för att bli granskad. Däremot, när trollen kommer igång så blir det ju.., säger Kaplan i intervjun.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) fick nyligen svara på ett antal frågor om sin roll som minister i teveprogrammet ”Rakt på sak” med journalisten Mats J Larsson från Dagens Nyheter. Några av frågorna kom att handla om en kritikstorm mot Kaplan efter att han jämfört jihadresenärer på väg till Syrien med finska vinterkrigare.

– Det är ju så att när du bryter normen i ett sammanhang så får du utstå olika typer av kritik. Idag är det mest trollen på internet och en och annan öppen rasist som tar upp den här typen av frågor. Men det är klart, när man blir anklagad för olika frågor får man vara så öppen man bara kan och berätta vad man står för och det tycker jag att jag har gjort, förklarade Kaplan.

”Har aldrig varit rädd för att bli granskad”

Enligt bostadsministern var saken redan utagerad i finska medier, men på grund av en politisk motståndare – en moderat bloggare – fick frågan nytt liv i Sverige.

– I svenska medier, framför allt undervegetationen, blogg-sfären och en del troll, så har det varit det viktigaste.

Mats J Larsson frågar Kaplan om han känner sig förföljd, och då adresserar Kaplan återigen vad han kallar ”troll”.

– Jag har aldrig varit rädd för att bli granskad. Däremot, när trollen kommer igång så blir det ju…

Vilka är trollen menar du?, frågar Mats J Larsson.

– Det är dem som hela tiden utan några som helst bevis… Häromdagen var det en bild ute där jag gör segertecknet under en manifestation och då har man photoshoppat bort mitt ena finger och då ska det se ut som att jag gör det så kallade IS-tecknet, vilket är helt absurt. Den typen av påhopp, hur ska du kunna försvara dig mot det?

Avslöjanden från Nyheter Idag har fått stor spridning på nätet

En del av kritiken mot Mehmet Kaplan har kommit efter avslöjanden från Nyheter Idag, en mediekanal som många gånger uppfattas som så kallad ”alternativ media”.  Tidigare har vi avslöjat en okänd resa till Turkiets huvudstad Istanbul där Mehmet Kaplan fick ersättning för en hotellnatt av riksdagsförvaltningen, utan att kunna visa upp ett kvitto.

En annan artikel på Nyheter Idag berättar om hur forumet Flashback avslöjar att Mehmet Kaplan har hållt ett tal tillsammans med organisationen Milli Görüs. Organisationen Milli Görüs beskrivs i flera utländska medier som radikal och islamistisk, men även att kopplingar finns till terrorstämplade Hamas och Muslimska Brödraskapet.

Vidare har Nyheter Idag även avslöjat nyheter som slår rent generellt mot Miljöpartiet, det parti som Kaplan företräder. En av de artiklarna avslöjar hur vice statsminister Åsa Romson (Mp) tankat sin båt med skattereducerad diesel – i strid med gällande regler. Nyheten kom sedan att plockas upp av tidningen Expressen som i sin tur inte berättade var avslöjandet kom ifrån.

Nyheter Idag var även först med att nyligen avslöja hur den rödgröna regeringen tömmer SJ på otroliga 1,7 miljarder i utdelning i samband med en extra bolagsstämma, en nyhet som slog hårt mot Miljöpartiet. Det avslöjandet fick stor medial spridning, men även denna gång lyckades inga andra medier tala om var nyheten kom ifrån.

Hela intervjun med Mehmet Kaplan i Dagens Nyheter hittar du här.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag