Brände BLM-flagga – döms till fängelse

Enrique Tarrio och andra medlemmar av Proud Boys på en demonstration i Richmond 2020. Bild: Anthony Crider/CCBY 2.0
  • Fredag 27 aug 2021 2021-08-27
E-post

WSHINGTON DC Ledaren för högerradikala ”Proud Boys”, Enrique Tarrio, deltog i bränningen av en BLM-flagga under en protest mot Joe Bidens seger i det amerikanska presidentvalet. Efter att ha erkänt gärningen döms han nu till 155 dagars fängelse för flaggbränningen och ett vapenbrott.

Den 12 december 2020 satte Enrique Tarrio och andra medlemmar av den högerradikala gruppen Proud Boys eld på en ”Black lives matter”-flagga.

Flaggan hade de tagit från Asbury United Methodist Church i Washington DC som historiskt dominerats av svarta medlemmar. Efter händelsen blev Proud Boys-ledaren Tarrio misstänkt för skadegörelse, rapporterar BBC.

Läs ävenProud boys och Boogaloos: Guide till amerikanska huliganer och miliser

Flaggbränningen skedde efter flera dagars fredliga demonstrationer i protest mot Joe Bidens seger i det amerikanska presidentvalet.

Mot slutet gick motdemonstranter till angrepp mot Trumpsupportrar och polis vilket ledde till enstaka sammandrabbningar. Polis rapporterade efteråt att tre dussin individer hade gripits och att fyra kyrkor hade vandaliserats.

Tarrio greps den 4 januari efter att i en intervju med Washington Post medgett att han deltog i flaggbränningen. Polisen fann även vapenmagasin i Tarrios bil vilket ledde till åtal om vapenbrott.

Dagarna innan han greps skrev Tarrio på den nu nedstängda sociala medie-appen ”Parler” att Proud Boys skulle dyka upp i rekordantal den 6 januari, dagen för Bidens godkännande som president vilken slutade med att Kapitolium stormades.

Nu döms Tarrio till 155 dagars fängelse för de två brotten. I domstolsförhör medgav Tarrio att hans handlingar var fel.

Domaren Harold Cushenberry från DC Supreme Court menade att han inte alls var övertygad av Tarrios ånger. Cushenberry var säker på att han medvetet gick över gränsen för vad som kan kallas fredlig demonstration.

Reuters har tidigare avslöjat att Tarrio arbetat som informatör och undercover-agent åt FBI efter att han greps 2012.

Läs även: Ingen åtgärd mot polis som sköt ihjäl Trump-supporter

Läs även: Journalist misshandlad av Antifa under antifeministisk demonstration

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag