Brutal snöstorm i Västernorrland tvingar skolor och busstrafik att stänga ner – Mammor förväntas fortfarande resa över hela länet för att föda

  • Torsdag 1 feb 2018 2018-02-01
E-post 175

VÄSTERNORRLAND Trots att skolor och busslinjer stängs ner när snöstormen slår till mot Västernorrland har inga extra åtgärder vidtagits för att garantera skydd för de mammor som regionpolitikerna vill ska resa över hela länet för att föda. 

Västernorrland drabbas av kraftig snöstorm. SMHI utfärdar en Klass 2-varning och all busstrafik i hela länet stängs ner. Det rapporterar Tv4. 

Även skolor i länet hålls stängda på grund av ovädret.

Enligt meteorologerna kan det falla så mycket som en halvmeters snö över Västernorrland.

Myndigheterna uppmanar länsborna att stanna inomhus och hålla sig borta från vägarna, då det finns stor risk för kraftig drivbildning.

Västernorrland är inte bara känt för att vara en geografisk del av landet där det kan falla rejält med snö, under senare tid har länet också kommit att förknippas med en hård strid mellan folket och regionpolitikerna, där de sistnämnda valt att stycka ned inlandsvården för de förstnämnda.

För nästan exakt ett år sedan inledde Sollefteåborna i Västernorrland sin ockupation av Sollefteå BB i protest mot att politikerna lagt ned det. Sedan dess har bilförlossningarna ökat.

LÄS ÄVEN: Ett år efter nedläggningen av Sollefteå BB: Bilförlossningar har ökat

En mamma fick under traumatiska former föda sitt barn bilen längs med en av Västernorrlands snötäckta motorleder.

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

Trots de fruktansvärda konsekvenserna och stor folklig ilska finns fortfarande inga politiska planer på att öppna Sollefteå  BB igen. Medan busstrafik och skolor stängs ned förväntas gravida mammor fortfarande ta sig från Sollefteå till Örnsköldsvik eller Sundsvall, denna gång i brutal snöstorm.

Nyheter Idag har ringt Region Västernorrland och talat med en tjänsteman med ansvar för kris och beredskap, Ann Louise Wickholm.

Har ni vidtagit några extra åtgärder på grund av den här snöstormen?

– Nej, inte annat än att vi har samverkansmöten tillsammans med länsstyrelsen då. Så att vi håller oss uppdaterade på läget, säger Wickholm till Nyheter Idag.

Så ni har inte gjort något specifikt då gällande det här med att gravida mammor tvingas åka från Sollefteå till Sundsvall och Örnsköldsvik?

– Nej, än så länge är, enligt de rapporter jag fått, vägarna så framkomliga att exempelvis ambulanstransporter går normalt.

Okej, för SMHI utfärdar ju klass 2-varning och det ska komma en halvmeter snö.

– Ja, utefter kusten ja.

Men det är lugnt i inlandet då?

– Ja, det är lugnare i vare fall.

Men busstrafiken är väl nedstängd i hela länet?

– Eh, ja, nu har den blivit det.

Men gravida mammor förväntas fortfarande åka den här färden då, från Sollefteå till Sundsvall och Örnsköldsvik?

– Vi har inte diskuterat någon specifik patientgrupp.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag