Busch vill ha nytt Reva – med DNA-test

Bild: Skärmdump SVT Play
  • Fredag 12 aug 2022 2022-08-12
E-post 1153

Nu föreslår Ebba Busch (KD) att polisen inleder ett nytt Reva med skärpta kontroller av misstänkt illegala invandrare – inklusive DNA-topsing – i en intervju med Dagens Nyheter.

I KD:s nya förslag ska polisen vid inre utlänningskontroll ta fingeravtryck, fotografera och DNA-topsa de som kontrolleras. Om de vägrar ska polisen ha befogenhet att beslagta och tömma digitala medier, som mobiltelefoner och datorer.

– Vi har ett väldigt stort skuggsamhälle i Sverige, som växer i en alarmerande takt. Ingen vet hur många personer som befinner sig i Sverige olovligen, säger Busch till DN.

– Det är personer som själva riskerar att bli utsatta för människohandel, vi vet att det är barn som hamnar i kläm. Men det är också personer som utnyttjar vår gästfrihet för att begå brott. Det kräver ett nytt Reva, fortsätter hon.

Läs även: ”Strandhäll är på krigsstigen” – går till Pride-attack mot Busch

Under 2013 års Reva fick projektet kritik av bland andra KD:s dåvarande rättspolitiska talesperson  Caroline Szyber som menade att det var en dålig arbetsmetod eftersom polisen bedömde personer utifrån utseende. Idag säger Busch att mycket av den dåvarande kritiken mot Reva var befogad.

– Det fanns mycket och befogad kritik mot Reva då, det behöver man ta lärdom av och justera arbetssättet. En del av kritiken var uppiskad med politiska förtecken, men en del var mycket saklig och allvarlig och behöver hanteras.

Hur urvalet ska gå till idag kan Busch inte ge något exakt besked om.

– Det här kommer ju att behöva utredas, exakt hur gränsdragningen ska gå till. Men om en person inte har uppehållstillstånd, inte har sina papper i ordning, då bör det vara grunden att göra det här, och också då spara det framåt.

Läs även: Debatt: Återinför REVA i kollektivtrafiken

Läs även: Dissades av Busch – då svarar Schyffert med fascistanklagelser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag