Byggde badhus för miljard – nu blir skolbarn utan mjölk

Pressbild Kiruna kommun.
  • Tisdag 19 dec 2023 2023-12-19
E-post 0

Kiruna kommun drar in på mjölk som lunchdryck till skolelever och avskaffar efterrätt på vardagar på äldreboenden. På förskolorna ersätts mellanmål som smoothies, varmkorv och rökt skinka som pålägg med bröd, smör och mjölk.

Den sammanlagda besparingen beräknas bli omkring 2,3 miljoner kronor årligen, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten, och skälet till besparingarna är kommunens dåliga ekonomi.

– Egentligen är det här en fråga för verksamheten, men vi valde ändå att låta politikerna fatta besluten för att vara beredda på eventuella stormar, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Emilia Töyrä (S) till SVT.

Samtidigt beräknas Kirunas nya badhus, som ska bli klar nästa år, kosta över en miljard kronor. Den höga kostnaden beror delvis på ökade materialkostnader och en överhettad byggmarknad lokalt.

Men det beror också på att det nya badhuset kommer bli mer än dubbelt så stort som det gamla, med en familjeavdelning med vattenrutschkana, strömkanal och vågmaskin, en relaxavdelning med varma och kalla bad, lounge och olika sorters bastur.

Detta trots att Kirunaborna önskat ett badhus i paritet med det gamla och sagt nej till ett påkostad äventyrsbad, enligt en medborgarundersökning som genomfördes under sex månader 2013-2014 och resulterade i 766 enkätsvar.

– Möjligen handlar det om prisnivån för inträdet. Ska man bygga ett äventyrsbad kostar det mer att gå in, sade Hans Fernström, avdelningschef för fritidsanläggningar vid Kiruna kommun, till SVT i december 2017 när Kiruna skrev kontrakt med en konsult för att ta fram planerna för det nya badhuset.

– Det här hör inte hemma i en liten stad som Kiruna. Det är ett tecken på storhetsvansinne, säger Kirunabon Ove Larsson om det nya badhuset till SVT.

Gunnar Selberg (C) var kommunalråd i Kiruna mellan 2018 och 2022, när det nya badhuset planerades, och han är skeptisk till den tidigare medborgarundersökningen.

– Jag tror det där är lite som man frågar får man svar. Jag har inte sett frågorna, men min bedömning är att Kirunaborna vill ha ett riktigt fint badhus med de här äventyrsinslagen, säger han till SVT och fortsätter:

– Ska vi någonstans ha ett riktigt fint bad så är det i Kiruna.

Kiruna kommun har även lagt en rejäl summa, omkring 700 miljoner kronor, på ett nytt stadshus som invigdes 2018. Även i det fallet finns skäl till missnöje, då det läckt in vatten i byggnaden varje vår sedan det invigdes.

– Det är jättetråkigt att det ska få vara så här. Det är nästan pinsamt, sade Tommy Stridsman, fastighetschef på Kiruna bostäder som som förvaltar de kommunala byggnaderna, till SVT i våras.

Läs även: Kommunstyrelse köpte ETT bord för över 760 000 kronor

Läs även: Malmö lägger 900 000 på regnbågsfärgad enhörning

Läs även: ”Slösar 600 000 av örebroarnas skattemedel på ett kromat äppelskrutt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag