C i chock efter Lööfs besked: ”Kan inte låta bli att gråta”

Bild: Regeringen/Nyheter Idag
  • Tisdag 16 aug 2022 2022-08-16
E-post 394

På måndagen meddelade Centerpartiets ledare Annie Lööf att C är redo att ingå i en regering tillsammans med S. Men beskedet möts av chock och vrede i de egna leden. ”Jag kan inte låta bli att gråta en skvätt idag” skriver ungdomsförbundets Jämställdhets- och rättspolitiska talesperson, medan Helena Lundgren, oppositionsråd i den norrländska kommunen Vindeln, överväger att lämna partiet.

Det är i en intervju med Dagens Nyheter på måndagen som Lööf säger att hon föredrar Magdalena Andersson som statsminister framför Ulf Kristersson, och kan tänka sig att ingå i en regering tillsammans med S.

– Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har en mycket mer öppen hållning till samarbete. Hon kan tänka sig att samarbeta med alla utom SD. Det är precis den öppenhet och ledarskap som man behöver ha som statsminister, säger hon till tidningen.

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten.

Läs även: C-kritik mot Lööf: Går med på Vänsterpartiets krav

Men alla i partiet tycker inte likadant i regeringsfrågan. Bland annat riktar ungdomsförbundet CUF skarp kritik mot beslutet.

Flera företrädare inom ungdomsförbundet uttrycker dessutom sin personliga besvikelse på Twitter, som Elin Venholen, Jämställdhets- och rättspolitisk talesperson. ”Jag kan inte låta bli att gråta en skvätt idag” skriver hon.

Ungdomsförbundet är inte de enda som är kritiska till Lööfs besked. Helena Lundgren (C), oppositionsråd i den norrländska kommunen Vindeln, berättar för Expressen att hon nu överväger att lämna partiet.

– Jag vill inte att ännu en socialdemokratisk statsminister ska hjälpas fram av Centerpartiet. Jag har jättesvårt att acceptera det, säger hon till tidningen.

Läs även: Landsbygden överger C: ”Hamnat i dåligt sällskap”

Hon är dessutom kritisk till partilinjen om att inte ha något som helst samröre med SD.

– Jag tror att man måste försöka vara ödmjuk inför att om nästan 20 procent av vuxna människor i Sverige lämnar andra etablerade partier för SD, då finns det en anledning. Jag har svårt att tro att de skulle vara rasister allihop, ett epitet som vår partiledning så förenklat vill ge människor.

Lundgren menar att hon vill se en borgerlig regering ta över efter valet att C borde stå på den sidan i svensk politik. Att stödja en regering som är beroende av V och MP ger hon inte mycket för.

– Jag har som centerpartist och landsbygdspolitiker jättesvårt att se att vi i Centern ska stötta en regering som är så beroende av både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Miljöpartiet är ett stort hot mot hela det liv som jag vill leva och den verksamhet som jag driver.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kommenterar också C-ledarens besked i regeringsfrågan. ”Lööf är klar med varumärkesdeklarationen. En röst på C är en röst på M Andersson. För att sedan förhandla ekonomi med V samt landsbygd, skog och migration med MP” skriver Busch.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar tycker att Lööfs besked är ”absurda”. ”Inte kan hon väl tro att hon skulle sitta i en regering på våra mandat men inte samarbeta med oss?” skriver Dadgostar.

Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson menar att ”Väljarna är att gratulera” till beskedet från C. ”Blocken är tydliga. Ett till höger och ett till vänster. C har valt sida. Dags för medborgarna att göra detsamma” skriver Nilsson.

Kontot ”Sinnnerkomiker” påpekar att Lööf stött en S-regering i flera års tid redan.

Men alla är inte kritiska till Annie Lööf. Enligt socialdemokraten Joel Stade är det ”omöjligt att inte imponeras av Annie Lööf och hennes ståndaktighet i avståndstagandet till SD”.

Läs även: Missnöje med Lööf hos C på landsbygden: ”För oss och vår livsstil är ju miljöpartister ett större hot än sverigedemokrater”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag