Cementkrisen åter akut – Cementa nekas prövning i HD

Cementas anläggning i Slite 1980. Bild: Pål-Nils Nilsson/Riksantikvarieämbetet/CC BY 2.5
  • Torsdag 26 aug 2021 2021-08-26
E-post

SLITE Cementkrisen, som regeringen försökt lösa genom att med ett tillfälligt undantag i miljöbalken förlänga Cementas tillstånd att utvinna kalk i Slite på Gotland, har åter blivit akut. Detta efter att Högsta Domstolen nekat Cementa prövningstillstånd.

Därmed är Cementa tillbaks på ruta 1, där företaget från och med den 1 november inte längre har tillstånd att bryta kalk i Slite.

Det finns fortfarande en möjlighet för regeringen att förlänga Cementas nuvarande tillstånd att utvinna kalk, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, till SVT. Men det skulle bara gälla i åtta månader.

– Om regeringen skulle förlänga det befintliga tillståndet ytterligare efter åtta månader eller utöka volymen, skulle den dock bryta både mot EU:s lagstiftning om miljöbedömningar, grundvatten och naturskydd, och mot Århuskonventionen som Sverige är part till och som kräver att allmänheten ska kunna delta i beslutsprocessen, säger Ebbesson till SVT.

Läs även: Regeringen rundar miljödomstol – Cementa får förlängt tillstånd

Cementas anläggning i Slite står för tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige, och byggbranschen har tidigare varnat för att ett stopp för Cementas verksamhet skulle innebära ett totalstopp i byggbranschen, vilket hotar både bostadsbyggandet och hundratusentals arbeten.

Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb tycker det är ”olyckligt” att Högsta Domstolen inte vill pröva fallet.

– Det är olyckligt att man inte vill pröva detta, då det finns viktiga principiella frågor om hur en miljöprövning skall ske, säger Comstedt Webb till SVT.

Cementa har startat två nya och parallella tillståndsprocesser: ett för ett långsiktigt tillstånd med en ny och mer omfattande miljökonsekvensbeskrivning, och ett för ett kortare tillstånd som ska gälla de kommande tre till fem åren.

Läs även: Hundratusentals jobb hotas när miljödomstol stoppar kalkbrytning på Gotland

Läs även: MP om cementkrisen: ”Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag