Centerpartiet släpper krav på marknadshyror – vill ha nya JÖK-förhandlingar

Foto: Nyheter Idag / Pressbild Vänsterpartiet
  • Onsdag 23 jun 2021 2021-06-23
E-post 252

Centerpartiet drar nu tillbaka det krav om marknadshyror som fick Vänsterpartiet att rösta för att fälla Stefan Löfven i måndags. De öppnar nu för förhandlingar om en ny version av Januariöverenskommelsen där punkten är struken.
– Eftersom förslaget inte längre finns på bordet så tycker vi att det är viktigt att vi justerar Januariavtalet för att få en bättre balans, säger C-ledaren Annie Lööf till Dagens Nyheter.

Drygt två dygn har passerat sedan Stefan Löfvens regering fälldes av riksdagen. Orsaken var att Regeringen vägrade släppa punkt 44 i januariavtalet som avsåg införande av marknadshyror, den enda av JÖK:ens 73 punkter som stödpartiet Vänsterpartiet inte kunde tolerera.

LÄS ÄVEN: Regeringen föll – 181 röstade bifall till misstroende

Då regeringen och Centerpartiet vägrade att dra tillbaka punkt 44 såg Vänsterpartiet inget annat val än att fälla regeringen.

Nu drar Centerpartiet tillbaka kravet om att realisera punkt 44.

– Eftersom förslaget inte längre finns på bordet så tycker vi att det är viktigt att vi justerar Januariavtalet för att få en bättre balans, säger C-ledaren Annie Lööf till Dagens Nyheter

– Nu kan vi konstatera att förslaget om fri hyressättning inte finns längre och då är vi beredda att fortsätta Januariavtalet med justeringar, säger hon.

Även om C fortsatt avvisar aktivt samarbete med Vänsterpartiet så är det nu alltså möjligt att en ny version januariöverenskommelse accepteras av båda partierna.

Som kompensation för att släppa punkt 44 kommer Centerpartiet i förhandlingar med regeringen bland annat kräva sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare samt sänkt skatt på ISK-konton.

LÄS ÄVEN: Kommunala C-toppar: Januariavtalet finns inte mer

LÄS ÄVEN: Liberalerna lämnar Jöken: ”Kommer att eftersträva en borgerlig regering”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag