Centerpartiet vänder: Kan stoppa förslaget om att låta ensamkommande afghaner stanna

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 18 Dec 2017 2017-12-18
E-post 881

STOCkHOLM Centerledare Annie Lööf uppger i en debattartikel att Centerpartiet vänder och stöttar inte regeringens förslag om att låta ensamkommande afghaner stanna. Beslutet innebär att förslaget kan stoppas helt.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet uppger centerledaren Annie Lööf att regeringens förslag om att låta ensamkommande från Afghanistan få stanna är dålig och att Centerpartiet inte kan stödja det.

Den 27 november presenterade regeringen sitt förslag för att få fler ensamkommande afghaner att stanna. Förslaget utformades så att de afghaner som sökt asyl i Sverige innan den 24 november 2015 ska få stanna förutsatt att de studerar eller har studerat.

LÄS ÄVEN: Regeringens förslag – Afghaner som kom innan 24 november 2015 kan få stanna

Annie Lööf och centerpartiets migrationspolitiska talesperson, Johanna Jönsson, skriver att de ser det som en besvärlig situation att långa handläggningstider har gjort det så att ”tusentals ensamkommande hamnat i en situation där de blivit myndiga innan deras asylärende avgjorts.”

Centerpartiet har tidigare uttryckt att de såg positivt på regeringens förslag om att låta ensamkommande stanna.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet positiva till att regeringen presenterar förslag om ensamkommande

Nu uppger däremot centern att de ser regeringens förslag som ogenomtänkt och att det är synd att de inte kunnat presentera ett bättre förslag efter flera månader av interna regeringsförhandlingar mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Lööf och Jönsson fortsätter med att Centerpartiet däremot står för att den som var minderårig när asylansökan lämnades in inte ska straffas på grund av långa handläggningstider.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag