Centerpartiets nödplan för energin: Mer vindkraft och biobränsle

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 2 maj 2022 2022-05-02
E-post 490

Med en nödplan för den svenska energiförsörjningen vill Centerpartiet stoppa importen av rysk energi. I nödplanen ingår framförallt satsningar på flera vindkraftverk och en fördubblad svensk produktion av biobränsle. 

Centerpartiet vill stoppa importen av fossil rysk energi med en ”nödplan” för den svenska energiförsörjningen, där man bland annat vill fördubbla elproduktionen, skriver partiledare Annie Lööf och den klimat- och energipolitisk talespersonen Rickard Nordin i en artikel på Aftonbladet Debatt.

Läs även: Kommuner säger nej – över 1 200 vindkraftverk stoppade

För att uppnå detta vill C framförallt bygga ut vindkraften, bland annat genom ersättning till de som bor i närheten av vindkraftverk. ”Politiken måste få med det svenska folket på den gröna omställningen” menar Lööf och Nordin.

Centerpartiet vill också fördubbla produktionen av biodrivmedel för att ersätta fossila bränslen från bland annat Ryssland. ”Det är bra för rikets säkerhet, för våra lantbrukare och för klimatet” skriver Lööf och Nordin.

När det gäller kärnkraften, som C länge drivit på för att avveckla, föreslår partiet varken omstart av nedlagda reaktorer eller nybygge utan att man ökar ”effektiviteten i den befintliga kraftproduktionen” där bland annat kärnkraft fortfarande ingår.

Samtidigt avslutar Lööf och Nordin artikeln med att skriva att ”vi är öppna för att diskutera allt som kan lösa krisen här och nu”.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Läs även: Zlatan sågar vindkraft i fjällen: ”Ifrågasätter klokskapen i att förstöra denna fina natur”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag