Centerpartist: Afrosvenskar som inte får riksdagsplats diskrimineras

Foto: Ankara (CC BY-SA 3.0)
  • Onsdag 13 jun 2018 2018-06-13
E-post 639

STOCKHOLM En centerpartistisk politiker i Rinkeby-Kista menar i en debattartikel att afrosvenskar i Sverige diskrimineras eftersom de inte har tillräckligt många riksdagsplatser. Kahin Ahmed (C) är tillsammans med Ebtisam Aldebe en av flera centerpartister som vill särbehandla grupper i samhället.

Kahin Ahmed är sociolog och politisk aktiv inom Centerpartiet i Rinkeby-Kista. I en debattartikel i Dagens Samhälle menar Ahmed att afrosvenskar i Sverige missgynnas kraftigt eftersom de inte är tillräckligt representerade på höga poster inom politiken.

Ahmed skriver att Sverige visserligen är en av världens mest utvecklade demokratier och att medborgare har många rättigheter som andra länder saknar, trots detta skapar de politiska institutionerna i Sverige strukturell rasism som håller afrosvenskar borta från politiken.

Sveriges politiska elit bör spegla befolkningens sammansättning och därför bör det finnas fler afrosvenskar i riksdagen, enligt Ahmed.

”Afrosvenskarna är ungefär 200 000. En minoritetsgrupp, som missgynnas systematiskt, exempelvis genom att de utesluts från att hamna på valbar plats på partiernas riksdagslistor”, skriver Ahmed.

Kahin Ahmed är inte den första centerpartistiska politikern som menar att grupper i samhället borde särbehandlas. Tidigare under mars 2018 avslöjades det att Ebtisam Aldebe (C) verkat för juridisk särbehandling av muslimer.

LÄS ÄVEN: Centerislamisten fick vara kvar trots varningar – partiet behövde fler invandrare

LÄS ÄVEN: Beviset: Centerpartiet ville ha islamisten Ebtisam Aldebe som lagstiftare

Kahin menar även att färgade människor misstänkliggörs när de ger sig in i politiken och detta hindrar dem från att klättra i den politiska karriären. Kahin hänvisar till tidigare miljöpartisten Awad Hersi som sparkades från alla sina politiska uppdrag när det avslöjades att han försökt detaljstyra ärenden och bidrag i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag