Centerpartist relativiserar S naziförflutna: ”Hellre ett parti som inspirerade Nazityskland”

Foto: Faksimil Twitter
  • Onsdag 1 aug 2018 2018-08-01
E-post 671

SVERIGE Centerpartisten Olivia Lindroth Steinwall går på Twitter ut till försvar för Socialdemokraterna sedan uppgifter om partiets kopplingar till nazismen publicerats i en dokumentär. ”Hellre ett parti som inspirerade Nazityskland än ett parti som inspirerades av Nazityskland”, skriver hon.

På onsdagen publicerade den SD-drivna sajten Samtiden en dokumentär om Socialdemokraternas ”bruna rötter”. I filmen påstås partiet bland annat ha inspirerat Nazityskland i rasfrågor. Exempelvis ska Eugen Fischer, chef för det rasbiologiska institutet i Berlin, ha imponerats av de svenska socialdemokraternas arbete med rasfrågor.

Läs mer: Attacken: SD målar ut S som nazistkollaboratörer i egenproducerad dokumentär

Dokumentären har diskuterats flitigt på sociala medier under dagen. Olivia Lindroth Steinwall, kampanjledare för Centerpartiet i Göteborg, är en av de som har uttalat sig, och hon vill hellre prata om Sverigedemokraternas historia än Socialdemokraternas.

”Hellre ett parti som inspirerade Nazityskland än ett parti som inspirerades av Nazityskland”, skrev hon i en tweet, som hon sedan tog bort inom en timme.

När hon blir ifrågasatt förtydligar hon sitt ställningstagande: ”Sossarnas historia är vidrig. SDs historia är vidrig. Allt jag menade var att en drevs av företrädare som är döda nu och den andra av företrädare som fortfarande sitter på makt. Ber om ursäkt för otydlig formulering.”

Centerpartiet, tidigare Bondeförbundet, har också en historia präglad av det tidiga 1900-talets rasidéer. I Bondeförbundets partiprogram 1933 skrev partiet bland annat så här: ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.”

Olivia Lindroth Steinwall får svar på tal av bland andra Hilda Frick, talesperson för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna:

Läs även: Centerpartiet vill utöka anhöriginvandringen: ”Fler än den närmaste familjen”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag