Centerpartiet vill utöka anhöriginvandringen: ”Fler än den närmaste familjen”

Annie Lööf. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Onsdag 1 aug 2018 2018-08-01
E-post 11635

SVERIGE Om Centerpartiet får sin vilja igenom efter valet kommer fler anhöriga till invandrare kunna komma till Sverige och få uppehållstillstånd.

I söndags kom Migrationsverkets senaste prognos för invandringen under kommande år. Där framgår det att man förväntar sig att 181 000 personer kommer att söka uppehållstillstånd som anhöriga i Sverige under perioden 2018–2021. Men om Centerpartiet får bestämma blir det troligen mer än så.

Läs mer: Löfvens skärpta migrationspolitik: Ett nytt Malmö på fyra år

På Twitter ställer en som kallar sig Greta Andersson en fråga till Centerpartiet om huruvida partiet vill förlänga den tillfälliga, striktare lagen om invandring eller om man vill återgå till vad som gällde tidigare, inklusive permanenta uppehållstillstånd.

”Nej vi vill inte att den tillfälliga lagen ska bli permanent, vi vill istället göra en ny, bred, långsiktig migrationsöverenskommelse efter valet”, svarar partiets officiella konto.

Centerpartiet får då följdfrågan om man vill utvidga reglerna kring anhöriginvandring så att man ska kunna ta hit fler än den närmaste familjen (make, maka, registrerad partner eller sambo samt ens barn under 18 år). Svaret blir ja:

”Som du kan läsa så är den närmaste familjen de som har bott i samma hushåll tidigare. Ja, vi vill att anhöriginvandring ska gälla fler än den närmaste familjen. Detta underlättar också för exempelvis HBTQ-flyktingar som inte kunnat leva med sin partner tidigare.”

På sin hemsida skriver partiet också att den som tar hit anhöriga utöver den närmaste familjen ska ha ansvaret för att försörja dem.

Flera har reagerat på Centerpartiets ställningstagande och undrar hur partiet ska kunna samarbeta med Allianskollegorna Moderaterna och Kristdemokraterna, som vill ha en stramare migrationspolitik i fortsättningen. Forskare har visat att Centern politiskt ligger närmare Vänsterpartiet och Miljöpartiet än M och KD, främst på grund av dess mycket liberala inställning i migrationsfrågan.

Läs även: Centerislamisten fick vara kvar trots varningar – partiet behövde fler invandrare

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag