Chefsåklagare: Sverige kan bli tillflyktsort för terrorister

Bild: Voice of America
  • Tisdag 2 mar 2021 2021-03-02
E-post 479

SVERIGE Om Sverige inte skärper sina terrorlagar riskerar vi att bli en tillflyktsort för IS-krigare. Det menar Per Lindqvist, chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål. – Det är fortsatt ett angeläget och närmast akut behov skulle jag vilja säga, säger han till Ekot. Uppgifterna har lett till krav från oppositionen på tuffare lagstiftning. 

På grund av andra EU-länders mer omfattande terrorlagar riskerar Sverige att bli en frizon dit tidigare IS-krigare åker för att undkomma straff. Det rapporterar Ekot.

I andra länder är det olagligt att delta i en terrororganisation medan det i Sverige krävs att man utför en handling så som att hantera vapen för att man ska ha begått ett brott. Detta eftersom kriminalisering av medlemskap ansågs kunna strida mot föreningsfriheten i den svenska grundlagen.

Lagändringen som kriminaliserar samröre med terrororganisation kom för ett år sedan och än så länge har ingen person varken åtalats eller häktats enligt den.

Läs mer: Ännu inget åtal för samröre med terrororganisation

Per Lindqvist, chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål, tycker det är hög tid att skärpa lagarna.

– Det är fortsatt ett angeläget och närmast akut behov skulle jag vilja säga, säger Lindqvist till Ekot.

Enligt Per Lindqvist kan Sverige utan lagändringar bli en tillflyktsort för IS-krigare att undkomma rättvisan.

– Vi ser ju lite grann på vårt närområde och länder som vi gärna jämför oss med som har den här lagstiftningen på plats och haft den på plats under många år, så riskerar vi ju att vi får individer som kommer till Sverige för att undgå straffprocesser i andra länder. Det tror jag kan bli ett bekymmer i framtiden och jag tror man kan säga att det är ett bekymmer nu, säger han till Ekot.

I Norge inleddes under måndagen rättegången mot en kvinna för deltagande i IS, rapporterar Ekot. Hon står åtalad för att ha tillhört terrorsekten från 2013 till 2019.

På Twitter har flera uttryckt sin frustration över att ingen ännu åtalats för den svenska terrorlagen. Däribland kriminologen och författaren Fredrik Kärrholm.

 

Riksdagsledamoten Adam Marttinen (SD) går till attack mot den rödgröna regeringen.

 

Läs även: Finland vill ta hem kvinnliga IS-terrorister från Syrien: ”Har grundlaglig rätt att återvända”

Läs även: Granskning: IS-terrorister krigade med bidrag från Sverige

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag