Chinateatern ändrar logga efter kritik: ”Rasistisk nidbild”

Bild: Microsoft Sweden/CC BY 2.0
  • Onsdag 23 nov 2022 2022-11-23
E-post

Efter kritik om att det är en ”rasistisk nidbild” tar Chinateatern i Stockholm nu bort en tecknad bild av en asiatisk man från sin logotyp. Kritikern Lisa Wool-Rim Sjöblom är emellertid inte nöjd med förändringen, utan vill se en förändring även av typsnittet teatern använder.

Chinateatern vid Berzelii park i Stockholm ritades 1926 av arkitekt Albin Stark, som inspirerats av en resa till Kina några år tidigare. Tillsammans med konstnären Edvald Dahlskog smyckade Stark teatern med kinesisk konst och arkitektur.

Läs även: ”Lilla sjöjungfrun” i Köpenhamn vandaliserad: ”Rasistisk fisk”

Men nu ändrar Chinateatern sin klassiska logotyp, rapporterar SVT Nyheter Kultur. Anledningen är att den asiatiska man som avbildas ovanför i:et i logotypen anklagas för att vara en ”rasistisk nidbild”.

– Kritiken mot logotypen handlar om att de har använt sig av en klassisk rasistisk nidbild av en asiatisk man. Den har ju en väldigt lång och våldsam historia här i väst oavsett vilken intention Chinateatern har haft när de bestämde sig för att använda den, säger serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom, som hör till Chinateaterns kritiker.

Chinateatern har nu tagit bort den avbildade mannen från sin huvudentré och från sina digitala plattformar, och ambitionen är att ta bort den överallt.

”Vi påbörjade förändringsarbetet när vi uppmärksammades på att den kändes stötande. Det har aldrig varit vår avsikt, vi ber om ursäkt för att det gjort det avseende loggans utformning” skriver teaterns verksamhetsledare Ulrica Ågren i ett mejl till SVT.

Sjöblom är emellertid inte nöjd med att bara den asiatiska mannen tas bort, utan vill att Chinateatern även ändrar typsnittet i logotypen.

– Varför känner man sig nödgad när något ska andas ”asiatiskt” att alltid använda bambufonter eller fonter som påminner om kinesisk kalligrafi? Kina är ett enormt land, för att inte tala om Asien som kontinent och där ryms, precis som i väst, tusentals uttryck, säger hon.

Läs även: Rasistanklagad familj förföljs av gäng – får inte byta lägenhet

Läs även: Greta Thunberg rasar mot gruva: ”Rasistisk”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag