Churchillstaty vandaliserad under klimatdemonstration: ”Var rasist”

Bild: Public Domain/Tim Buss/CC BY 2.0
  • Fredag 11 sep 2020 2020-09-11
E-post 408

LONDON En man har arresterats misstänkt för vandalisering av Winston Churchill-statyn på Parliament Square under en klimataktivistisk demonstration på torsdagen, rapporterar Mirror Online. Mannen ska ha sprayat statyn med orden ”was racist”, samma ord som klottrades på statyn vid en BLM-demonstration i juni.

Londons borgmästare Sadiq Khan fördömde vandaliseringen och lovade att klottret ska tas bort från statyn så fort som möjligt.

– Denna motbjudande vandalism är helt oacceptabel. Den kommer utredas fullständigt, och statyn ska tvättas så snabbt som möjligt, säger Khan enligt Mirror.

Läs även: Churchillstaty vandaliserades av Black Lives Matter: ”Var en rasist”

Demonstrationen vid Parliament Square anordnades av den klimataktivistiska gruppen Extinction Rebellion, som tidigare fått stöd av Greta Thunberg.

Demonstrationen var den senaste i en serie aktioner som gruppen inledde i Storbritannien slutet av augusti, där man bland annat blockerat tryckpressar och demonstrerat utanför oljebolaget Shells högkvarter.

Som en del av torsdagens demonstration låste minst 13 kvinnor i topless fast sig själva utanför palatset i Westminster med cykellås runt halsen.

Läs även: Radikal klimatrörelse med kopplingar till Greta Thunberg limmade fast sig på flygplan

Parlamentsledamöter som passerade de halvnakna kvinnorna kunde läsa ett plakat där det stod ”Can’t bare the truth?”, en ordvits som bygger på att ”bare” även betyder naken på engelska.

– Nu har vi er uppmärksamhet. Genom att strunta i att kommunicera konsekvenserna av en fyra grader varmare värld – krig, svält, torka, massflykt – misslyckas regeringen med att skydda oss, sade topless-demonstranten Sarah Mintram, som till vardags är lärare, enligt Mirror.

Polis tog bort låsen från kvinnornas halsar och tog kvinnorna till polisstationen i fyra polisbussar, till jubel från demonstranterna på Parliament Square.

Läs även: Därför låter polisen Extinction Rebellion blockera trafiken: ”Grundlagsskyddat”

Läs även: Klimataktivister blockerade SVT-hus – krävde publicitet

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag