Civilminister Karkiainen (S): Nyheter Idag är högerextrem

Foto: riksdagen.se samt privat
  • Onsdag 8 dec 2021 2021-12-08
E-post

HAPARANDA Nyheter Idags avslöjande om civilminister Ida Karkiainen (S) är ”ett drev som är startat från en högerextrem källa”. Det säger ministern till P4 Norrbotten.

På måndagen avslöjade Nyheter Idag att civilminister Ida Karkiainen har en bakgrund i vit makt-miljön, och publicerade ett foto där hon till synes gör en Hitlerhälsning.

Läs även: Här heilar civilminister Ida Karkiainen till vit makt-musik

Till P4 Norrbotten säger hon att det rör sig om ett högerextremt drev.

– Jag tänker att det finns krafter som vill sätta en bild av att jag ska ha funnits i sådana här typer av miljöer, och det är ju ett drev som är startat från en högerextrem källa – ursprungsartikeln var ju från Nyheter Idag, säger hon.

– Det är klart att de vill sätta en bild över det här och bygga ett iscensättande som på något sätt skulle vara förtroendeskadligt för mig. Men jag är väldigt trygg i att jag har haft tydliga värderingar genom hela livet över att jag står för alla människors lika värde och har tagit avstånd från rasism.

Hon säger även att:

– I vår lägenhet har vi aldrig haft och tillåtit någon vit makt-miljö.

På tisdagen meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff att Hitlerhälsningar visserligen är ”djupt historielösa” och ”ytterst olämpligt”, men att hon har fortsatt förtroende för civilministern.

– Jag har fullt förtroende för att det här inte är något som återspeglar hennes värderingar. Det har hon också själv varit mycket tydlig med. Har jag förtroende för henne som minister? Ja, självklart, sade Andersson enligt SVT.

Läs även: ”Ytterst olämpligt” – men Andersson har fortsatt förtroende för Karkiainen

Läs även: Här är Twitterstödet för civilminister Karkiainen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag