”Ytterst olämpligt” – men Andersson har fortsatt förtroende för Karkiainen

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/privat
  • Tisdag 7 dec 2021 2021-12-07
E-post

Statsminister Magdalena Andersson säger på en pressträff på tisdagen att hon har fortsatt förtroende för Ida Karkiainen som civilminister, men att Hitlerhälsningar är ”djupt historielösa” och ”ytterst olämpligt”.

På måndagen avslöjade Nyheter Idag att civilminister Ida Karkiainen har en bakgrund i vit makt-miljön, och publicerade ett foto där hon gör en Hitlerhälsning.

Läs även: Här heilar civilminister Ida Karkiainen till vit makt-musik

Nu kommenterar statsminister Magdalena Andersson Nyheter Idags avslöjande på en pressträff.

– Självklart har jag talat med henne. Sådana gester är inte bara djupt historielösa, det är ytterst olämpligt, säger Andersson.

–  Jag har fullt förtroende för att det här inte är något som återspeglar hennes värderingar. Det har hon också själv varit mycket tydlig med. Har jag förtroende för henne som minister? Ja, självklart, fortsätter hon.

Ida Karkiainen själv har gett skiftande svar när frågan om bilden med Hitlerhälsningen tagits upp i media.

Expressen var först med att fråga Karkiainen om bilden i en intervju som gjordes innan Nyheter Idags publicering.

– Jag heilar inte. Och har verkligen inte de värderingarna heller. Det där att det porträtteras så där är ju ändå märkligt, säger hon till Expressen.

Efter Nyheter Idags publicering har Karkiainen sagt till flera medier att om bilden föreställer en Hitlerhälsning så är det i syfte att ”ironisera eller förlöjliga”.

– Jag kan inte minnas att jag har gjort en sådan gest, och om jag har gjort det så har jag definitivt gjort det i syfte att ironisera eller förlöjliga, säger Karkiainen till Aftonbladet.

Läs även: Här är Twitterstödet för civilminister Karkiainen

Även i fråga om vad som spelades i den bostad hon delade med sambon har det varit olika bud. Till Expressen sade Karkiainen att hon själv inte lyssnar eller sätter på det nazistiska bandet Pluton Svea, men utesluter inte att någon annan kan ha gjort det.

– Jag känner till Pluton Svea men det är inget band jag lyssnar på eller trycker i gång musik på. Det kan vara mycket möjligt att det har gjorts men jag har som sagt inte, nä, säger hon till Expressen.

Till SVT säger Karkiainen att det kan ha spelats musik av det nationalistiska bandet Ultima Thule, men att hon i så fall ska ha stängt av och protesterat.

– Det kan ha spelats Ultima Thule och den typen av musik i de sammanhangen, men i så fall har jag gått och stängt av den och sagt att det inte är okej, säger hon till SVT.

Läs även: Mathiasson: Äntligen får S smaka på den egna medicinen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag