Clintan bryter Hollywood-bojkott

Clint Eastwood och Alyssa Milano. Bild: Fanny Bouton/ Rhododendrites/Wikimedia Commons
  • Fredag 28 jun 2019 2019-06-28
E-post 167

ATLANTA Flera Hollywoodstjärnor kräver en bojkott mot delstaten Georgia som beslutat om en ny abortlag, och bolag som Netflix, Disney och AMC har antytt att de kan stödja en bojkott. Men redan nu står det klart att Clint Eastwood kommer bryta mot en eventuell bojkott då han ska spela in nästa film i Georgia. 

Den amerikanska delstaten Georgia inför en ny abortlag som förbjuder abort från och med fostrets första hjärtslag, vilket kan ske så tidigt som i sjätte veckan.

Flera Hollywoodkändisar under ledning av Metoo-aktivisten Alyssa Milano har krävt att film- och tv-bolagen ska bojkotta delstaten på grund av den nya lagen som ska börja gälla 2020 om den inte stoppas i domstol.

Även bolag som Netflix, Disney och AMC har sagt att de kan komma att bojkotta Georgia om lagen träder i kraft.

– Vi har många kvinnor som arbetar med produktioner i Georgia vars rättigheter, tillsammans med miljoner andra, kommer bli kraftigt beskurna av denna lag, sade Netflix Chief Content Officer Ted Sarandos i ett uttalande i slutet av maj.

– Då lagstiftningen ännu inte implementerats kommer vi fortsätta att filma där, samtidigt som vi stöder partners och artister som väljer att inte göra det. Kommer lagen i bruk, kommer vi tänka över vår hela investering i Georgia, fortsatte Sarandos.

Netflix filmar flera produktioner i Georgia på grund av statens skattelagar, bland annat hit-serien ”Ozark”.

Läs även: Arbetsgivare som är mot abort förbjuds att söka statligt bidrag

Men nu bryter Clint Eastwood den planerade bojkotten genom att spela in sin nya film ”The Ballad of Richard Jewell” i Georgia, rapporterar Fox News.

Filmen handlar om säkerhetsvakte Richard Jewell som upptäckte en bomb under 1996 års sommar-OS i Atlanta, Georgias huvudstad.

Jewell och andra säkerhetsvakter började få bort människor från området så att bomben kunde desarmeras. När bomben exploderade dödades en person och hundratals skadades.

Jewell anklagades för att själv ha placerat ut bomben, och hängdes ut i media som bombare och terrorist, tills han frikändes från alla anklagelser.

En annan misstänkt, Eric Robert Rudolph, erkände sig skyldig till att ha placerat ut bomben år 2005. Rudolph hade då utfört tre andra sprängattentat riktade mot två abortkliniker och en gaybar.

Läs även: Vänsterextremister utanför Tucker Carlsons hem: ”Vi vet var du sover”

Jewell stämde flera medier för deras uthängningar och vann. Jewell fick också upprättelse av Georgias dåvarande guvernör Sonny Perdue offentligt hyllade Jewells insats år 2006. Följande år avled Richard Jewell på grund av hjärtfel vid 44 års ålder.

Clint Eastwood, som är politiskt konservativ, kommer spela in filmen på plats i Atlanta, med skådespelare som Kathy Bates, Olivia Wilde, Jon Hamm, och Sam Rockwell i rollerna.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag