Corona-hjälp till kommunerna dröjer – usel samordning mellan myndigheter

Genrebild, skyddsutrustning. Foto: Whispyhistory/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 3 apr 2020 2020-04-03
E-post 813

Samordningen av skyddsmaterial till kommunerna har fortfarande inte kommit igång, avslöjar SVT Nyheter. SVT:s granskning visar att frågan har bollats mellan myndigheter i två veckors tid.

Den 17 mars gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att säkra tillgången till skyddsutrustning och annat sjukvårdsmaterial samt besluta om omfördelning mellan regioner och kommuner.

Läs även: Hallengren (S) svarar inte på om hon är trygg med sjukvårdens skyddsutrustning

Redan samma dag som man fick uppdraget skickade Socialstyrelsen en begäran till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om hjälp då man ansåg att ”Socialstyrelsen har ingen möjlighet att vara kontaktpunkt gentemot alla enskilda kommuner och privata aktörer inom området”.

Sedan dess har diskussioner förts mellan Länsstyrelserna, Socialstyrelsen, MSB och SKR, Sveriges kommuner och regioner, för att hitta ett upplägg för samordningen.

Men ett möjligt upplägg för samordningen visade sig kräva ett nytt regeringsbeslut, som ger länsstyrelserna den formella befogenheten att omfördela skyddsmaterialet.

Läs även: Svenonius om bristen på skyddsutrustning: ”Jag tror ingen såg det komma”

Länsstyrelserna har därför skickat in en begäran till regeringen om att få genomföra omfördelningen, som fortfarande inte har kommit igång.

Svante Werger, särskild rådgivare på MSB, skriver i en kommentar till SVT att det är ”förståeligt att det finns en frustration” men att frågan om resursfördelningen ”är lite mer komplicerad än man först kan tro”.

Enligt Werger jobbar MSB och de övriga inblandade ”så skyndsamt vi kan för att att möta de behov som finns.”

Läs även: Finske epidemiologen: ”Användning av munskydd kan minska spridningen”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag