Dadgostar avvisar regeringens förslag under pågående pressträff: ”Politisk teater”

  • Söndag 20 jun 2021 2021-06-20
E-post 1004

Statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets partiledare Annie Lööf gick ut med ett förslag för att lösa regeringskrisen på en pressträff på söndagen. Förslaget avfärdades dock omgående av Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som kallar erbjudandet att låta bostadsmarknadens parter förhandla för ”politisk teater”.

Löfven inledde pressträffen med att gå till angrepp mot oppositionspartierna för att de väckt misstroende mot regeringen under pandemin.

– Pandemin har prövat vårt land hårt, men vi kan snart ha tagit oss ut ur den krisen. Svenska folket har tagit ansvar för Sverige. Vi som fått folkets förtroende behöver också agera på samma sätt: Ta ansvar och hitta lösningar, säger Stefan Löfven.

Läs även: Westerholm: Därför kommer regeringskrisen inte att leda till ett extraval

Sedan presenterade Löfven regeringens förslag på lösning, som går ut på att marknadens parter ska förhandla fram en lösning på hyresfrågan.

Det har också varit ett av kraven från Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som utlöste regeringskrisen när hon och hennes parti drog tillbaka stödet för regeringen.

Om parterna inte kommer överens om en lösning kommer emellertid förslaget om marknadspriser i nyproduktion, som är ute på remiss, att läggas fram.

– Januaripartierna är överens om följande: Om parterna kommer överens om hur det ska genomföras, kommer regeringen gå efter parternas linje. Om inte, kommer vi gå efter utredningens linje, säger Stefan Löfven.

Även Annie Lööf gick till angrepp på oppositionen som hon kallar för en ”ohederlig allians” som inte ”tar ansvar”.

– En ohederlig allians har gått ihop. De har agerat utan att ta ansvar, dessutom i en pandemi med ett val som ligger bara ett år framåt. Vi behöver politiker som tar ansvar och lägger fram lösningar, säger Annie Lööf.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar blev emellertid inte imponerad och avvisade regeringens förslag under pågående presskonferens.

Lyssna även på: Regeringskris eller regeringsmöjlighet?

Dadgostars inlägg på Twittter lästes upp för Löfven och Lööf under pressträffen.

– Att kalla en förhandling mellan marknadens parter för politisk teater, det förstår inte jag, säger Löfven som menar att regeringens förslag är vad Vänsterpartiet krävde.

– Det var precis det här som Vänsterpartiet krävde, att parterna ska få förhandla. Det blir konstigt om de inte accepterar det bara för att det är någon dag för sent. Vi är forfarande i en pandemi, att då sätta Sverige i en kris, det är inte ansvarsfullt om det bygger på en processfråga som denna. Det handlar kanske om något annat än denna fråga, säger Löfven.

– Nu är det ett nytt skifte i svensk politik där V krokar arm med SD och röstar på deras initiativ. Vi kommer genomföra parternas förslag innan den här mandatperioden är över. Det är i linje med vad V sa förra veckan, säger Lööf.

Dadgostar säger till Ekot i Sveriges Radio att Vänsterpartiet står fast vid misstroendet mot regeringen.

– Nu är vi på väg mot ett misstroende, därför att regeringen har inte tagit ansvar för Sverige och sitt regeringsunderlag. Jag är mycket bekymrad över det och den kompromisslöshet som präglat den här regeringen, säger Dadgostar till Ekots Katarina Helmerson

– Vänsterpartiets mandat har behövts för att regeringen ska finnas kvar, och nu sätter man en så enormt stor prestige i att höja människors hyror, att man vägrar förhandla och backa kring detta. Jag tycker inte det är ett ansvarstagande som är särskilt bra.

Dadgostar inskärper att man kommer rösta mot regeringen på måndag.

– Som det ser ut nu har vi inte fått förtroende för statsministern. Och det är därför att de så benhårt håller i punkt 44, och att fortsätta driva igenom marknadshyror, säger Nooshi Dadgostar till Ekot.

Läs även: Aftonbladet/Demoskop: Nära hälften av svenskarna vill fälla regeringen

Läs även: Starkt stöd hos V-gräsrötter för att fälla regeringen

Läs även: ”Vänsterpartiet saknar nu förtroende för Sveriges statsminister” – nu vill V fälla regeringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag