Dålig svenska i äldreomsorgen kan ha bidragit till smittspridning

Bild: Pixabay/sabinevanerp/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Fredag 10 jul 2020 2020-07-10
E-post 958

SVERIGE Dåliga svenskkunskaper bland personal i äldreomsorgen kan ha lett till problem i hanteringen av coronasmittan. Det rapporterar TT med anledning av en granskning av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Bland annat fackförbundet Kommunal har tidigare larmat om bristande språkkunskaper bland de anställda i äldreomsorgen – något som uppges vara ”vanligt förekommande”.

Läs mer: Facket larmar – anställda på äldreboenden kan inte ordentlig svenska

Ivo har nu granskat äldreomsorgen under coronapandemin och kommit fram till att kommunikationen har varit ett bekymmer. Det är något som flera verksamhetschefer har uppmärksammat.

– Det fanns särskilda utmaningar med att få ut information till medarbetare eftersom det var svårt att förstå på grund av språkförbistringar, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo, till TT.

I vilken utsträckning språkförbistringen har medfört problem, och eventuellt bidragit till spridningen av coronasmittan bland äldre, är dock inte klarlagt.

– Vi har, i det här läget, inte ställt specifika frågor om detta, säger Anna Karin Nyqvist.

– Det är möjligt att vi ser sådana saker när vi går vidare och gör en fördjupande granskning eller när vi gjort en ordentlig sammanställning av svaren från medicinskt ansvariga sjuksköterskor. Vi har sett sådana problem i andra typer av tillsyner tidigare.

Utbildningsminister Anna Ekström (S), som talar för regeringen, uppger att hon ännu inte vill utvärdera vilken effekt språkförbistringen har haft under pandemin.

”Det är för tidigt att redan nu dra långtgående slutsatser, däremot har coronapandemin med tydlighet visat på behovet av satsningar på äldreomsorgen. Sen är det självklart viktigt att de som tar hand om våra äldre pratar bra svenska”, skriver hon till TT.

Läs även: Äldreboenden anställer personal som inte kan svenska

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag