Danska planen: Hyra fängelseplatser i Kosovo

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 16 dec 2021 2021-12-16
E-post

Tidigare har Norge och Belgien hyrt fängelseplatser i Nederländerna. Nu planerar Danmark att hyra fängelseplatser utomlands – men väljer istället att hyra dem i Kosova, rapporterar The Guardian.

Enligt planen ska Danmark hyra 300 fängelseplatser i Kosovo, som är till för fängelsedömda som ska utvisas efter avtjänat straff. Samtidigt ska Danmark utöka antalet fängelseplatser i landet med 326 nya platser mellan 2022 och 2025.

Läs även: Danska planen – fängelseplatser utomlands för invandrare: ”Viktig signal”

Antalet fångar i Danmark har ökat med 19 procent sedan 2015, och översteg 4 000 i början av året, vilket är mer än 100 procent av de tillgängliga fängelseplatserna.

–Vi kommer sakna upp till 1 000 platser år 2025. Med det här avtalet kommer vi hyra 300 platser i Kosovo, säger Danmarks justitieminister Nick Hækkerup i ett uttalande.

Förra året föreslog Kristdemokraterna att Sverige på ett liknande sätt hyr fängelseplatser i länder som Somalia och Afghanistan för att husera utländska fångar.

– Svenska fängelser är i princip fulla i dag. En anledning är att nästan 30 procent av fångarna är utländska medborgare, som borde avtjäna straffen i sina hemländer, sade partiledare Ebba Busch till Sveriges Radio.

Läs även: KD vill bygga fängelser utomlands – för utländska fångar

Läs även: Vänstern rasar mot Ebba Busch: ”SD behövs inte längre, låt mig presentera Antikristdemokraterna”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag