Danskt förslag om straffskärpningar för våld och social kontroll inom familjen

Danmarks flagga. Bild: Per Palmkvist Knudsen/CC BY-SA 2.5
  • Fredag 2 jul 2021 2021-07-02
E-post 1056

Nu vill den socialdemokratiska danska regeringen vidta ekonomiska åtgärder mot familjer som använder våld och social kontroll mot sina barn, rapporterar Jyllands-Posten. Ett förslag om straffskärpningar och andra åtgärder kommer läggas efter sommaren.

Enligt invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye riktar sig åtgärderna framförallt mot familjer med invandrarbakgrund.

– Naturligtvis är de allra flesta invandrarföräldrar lika kärleksfulla i sin uppväxt som de flesta andra föräldrar. De uppfostrar utan våld och social kontroll, säger Tesfaye i ett pressmeddelande.

– Men vi måste nog inse att vi har underskattat hur gammaldags kultur vissa invandrare har i sina bagage. Många kommer hit från länder där våld i uppväxt tyvärr är normalt.

Läs även: Danmark: Fängelsedömda ska inte få medborgarskap

Enligt förslaget ska påföljden för våld och social kontroll mot barn i familjen ökas med en tredjedel. Men de som ägnar sig åt våld och social kontroll inom familjen riskerar dessutom att stängas ute från delar av bidragssystemen, en åtgärd Danmark tidigare vidtagit mot gängbrottslingar.

De som hamnar i en sådan karantän stängs i tre år av från vanlig arbetslöshetsersättning, och får bara tillgång till andra former av bidrag, som kontantbidrag och integrationsbidrag.

I förslaget ingår även att den som döms till minst 60 dagars fängelse för brott som bortförande av barn, tvångsäktenskap och äktenskap med minderårig inte kommer få permanent uppehållstillstånd i Danmark.

Läs även: Danska förslaget: Mindre bidrag till invandrare som inte vill studera eller arbeta

Läs även: Danska beslutet: Skickar asylsökande till Afrika

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag