DEBATT: Lägg ned fritidsgårdarna

Johan Ulvesson klagar på att hans gäng inte har någon lokal i klassisk Lorry-sketch. Bild: Faksimil SVT
  • Fredag 14 aug 2020 2020-08-14
E-post 131

”Ungdomar som begår grova våldsbrott och förgiftar sina lokalsamhällen med knark blir inte helt plötsligt goda samhällsmedborgare bara för att några vänsterpolitiker plöjer ner miljoner av skattebetalarnas pengar i en fritidsgård med tveksamt pedagogiskt syfte” skriver Emil Eneblad från Ungsvenskarna som menar att fritidsgårdarna istället bör läggas ned.

En viktig kriminalpolitisk fråga för vänstern har länge varit fritidsgårdarna och deras brottsförebyggande “effekt”. Åtskilliga miljoner har plöjts ner i dessa vänsterprojekt med löften om deras nästintill magiska brottsförebyggande verkan, allt utan minsta resultat.

Läs även: Sarnecki: Fritidsgårdar ”har aldrig visat sig förebygga brott”

Tvärtom hävdar forskare till och med att fritidsgårdarna kan bidra till ökad kriminalitet när områdets busar får en självklar samlingsplats för knarkaffärer och uppgörelser.

Förra året kunde vi läsa om hur grovt kriminella tagit över fritidsgårdar och förvandlat dem till nav i knarkhandeln i Stockholm. Det gick så långt att Botkyrka kommun portade alla som var äldre än 16 år från att besöka fritidsgårdarna i kommunen.

Tidigare i år skrev tidningarna om den enorma problematiken med grov vapenrelaterad brottslighet, narkotika och sexuella övergrepp på Stockholms fritidsgårdar. Exemplen är många och talar endast för en sak – fritidsgårdarna göder den grova kriminaliteten och utsätter ungdomar för fara, inte tvärtom.

Våra utsatta områden behöver rejäla satsningar på trygghet för vanligt folk, den skötsamma majoriteten måste känna trygghet i sina bostadsområden. De gängkriminella som terroriserar hela lokalsamhällen måste identifieras och sättas i fängelse och om möjligt utvisas.

Läs även: Ungsvenskarna: Politikernas ansvar att pizzeriamördaren kan smita på permission

Svensk kriminalpolitik måste stöpas om i grunden så att ingen, oavsett ålder kan komma lindrigt undan med att terrorisera hela stadsdelar. Saft och bullar kommer aldrig vara ett tillräckligt verktyg för att skapa trygghet där den behövs som mest.

Fritidsaktiviteter är såklart viktiga för ungdomar och kan ha en brottspreventiv verkan, något som är särskilt viktigt för ungdomar i utsatta områden. Föreningsliv, skolverksamhet och sporter har alla visat sig vara effektiva för att ge ungdomar en meningsfull fritid.

I Norrköping organiserar man till exempel fotbollsspel under dygnets senare timmar där man på ett ganska enkelt sätt skapat en skötsam och trygg miljö för ungdomar istället för en samlingsplats för de som skapar otrygghet i lokalsamhället.

Oordnade fritidsgårdar har dock bevisligen ingen brottspreventiv verkan utan tvärtom. Ungdomar som begår grova våldsbrott och förgiftar sina lokalsamhällen med knark blir inte helt plötsligt goda samhällsmedborgare bara för att några vänsterpolitiker plöjer ner miljoner av skattebetalarnas pengar i en fritidsgård med tveksamt pedagogiskt syfte.

Inte heller dämpar fritidsgårdarna oron hos de föräldrar som ser sina barn misshandlas och kedjas fast i missbruket. Det enda sättet att både skapa ordning och trygghet i utsatta områden är att med kraft jaga rätt på gängkriminella och låsa in dem.

Sveriges ungdom förtjänar bättre än flummiga vänsterprojekt utan någon som helst brottspreventiv effekt.

Läs även: Ungsvenskarna: SSU sviker de svaga i samhället

Om skribenten

Emil Eneblad är kriminalpolitisk talesperson för Ungsvenskarna.

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag