Diktatorns angrepp fortsätter – rekordmånga illegala migranter till Polen

Bild: belta.by/CC BY 3.0/Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 10 aug 2021 2021-08-10
E-post

Rekordmånga migranter har tagit sig över gränsen till Polen från Belarus sedan fredagen, uppger polska gränskontrollen på måndagen. 349 illegala migranter har gripits mellan fredagen och måndagen, och de flesta misstänks vara från Irak och Afghanistan, rapporterar Reuters.

I år har den polska gränskontrollen gripit sammanlagt 871 illegala migranter, jämfört med 112 under hela 2020.

Tidigare har rekordmånga illegala migranter tagit sig över gränsen från Belarus till Litauen, och Belarus regim anklagas för att använda illegal migration som ett sätt att sätta press på EU.

Läs även: Litauen anklagar diktatorn för migrantkris – flyger illegala migranter till gränsen

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko säger på en pressträff på måndagen att landet slår tillbaka när de angrips av EU med sanktioner.

– Sanktioner kan ha motsatt effekt, vilket visas av verkligenheten i dagens händelser vid gränsen mellan Belarus och Polen, Ukraina, Litauen och Lettland, säger Lukasjenko enligt Reuters.

På måndagen var det ett år sedan det senaste valet i Belarus, där oppositionen anklagade regeringen för valfusk. Valet följdes av de största demonstrationerna mot Lukasjenko sedan han blev president 1994.

I maj i år tvingade det belarusiska flygvapnet ett plan på väg från Aten till Litauens huvudstad Vilnius att landa på flygplatsen i Minsk, där den oppositionella journalisten Roman Protasevich, som tidigare levde i exil, greps av belarusisk polis.

Det inledde den pågående konflikten med EU, där EU infört sanktioner medan den illegala migrationen från Belarus till angränsande länder ökat kraftigt.

Läs även: Litauen inför tuffare migrationslagar: ”Vi måste slå tillbaka attacken”

SVT har tidigare rapporterat om hur den illegala migrationen till Belarus grannländer organiseras av den belarusiska regimen.

– Det handlar om ett tätt samarbete mellan organiserad brottslighet, människosmugglare och de belarusiska myndigheterna som genom migranterna tar hämnd på EU, säger Aliaksandr Azarau, tidigare chef på enheten för organiserad brottslighet och illegal migration i Belarus, till SVT.

Under tisdagen ska parlamentet i Belarus grannland Litauen debattera om landet ska förstärka gränsen till Belarus med ett stängsel med rakbladstråd som väntas kosta 152 miljoner Euro. I år har över 4 000 illegala migranter tagit sig över gränsen till Litauen, jämfört med 74 under 2020, skriver Reuters.

Läs även: Diktatorn hotar översvämma Europa med droger och migranter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag