Litauen inför tuffare migrationslagar: ”Vi måste slå tillbaka attacken”

Gabrielius Landsbergis och genrebild. Bild: EPP Summit/CC BY 2.0/Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 17 jul 2021 2021-07-17
E-post 2878

VILNIUS Litauens parlament har godkänt nya lagar som ska stoppa den illegala migrationen från Belarus. Enligt Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis är det Belarus regim som hjälper till att smuggla irakier för att använda ”som ett vapen” mot Litauen och EU.– Vi måste slå tillbaka attacken, säger Landsbergis.

Belarus regim smugglar irakier genom landet och in i Litauen och EU, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis på en pressträff på torsdagen.

– Vår granne använder irakiska människor för att pressa mitt land och EU. Vi känner att irakier utlovas en lätt resa till Europa och så slutar de i skogen, säger Landsbergis.

Läs även: Litauen anklagar diktatorn för migrantkris – flyger illegala migranter till gränsen

Landsbergis höll pressträffen tillsammans med Iraks utrikesminister Fuad Hussein, som lovade att landet kommer hjälpa till att utreda smugglingen av Irakier in i EU.

– Vi accepterar inte smugglare i vårt samhälle. Det är vår plikt att skydda våra medborgare, vare sig de är i eller utanför vårt land, säger Hussein.

Läs även: Diktatorn hotar översvämma Europa med droger och migranter

Tidigare i veckan har flera nya lagar för att stoppa den illegala migrationen från Belarus godkänts av Litauens parlament.

De nya lagarna ska bland annat minska tiden för att behandla asylansökningar och genomföra deporteringar, men kommer också begränsa migranternas rättigheter och rörelsefrihet och kritiseras av människorättsgrupper, skriver Euro News.

Utrikesminister Gabrielius Landsbergis sade till parlamentet på tisdagen att migranterna inte flyr från ”krig, pest eller svält” utan används som ”ett verktyg” av den belarusiska regimen.

– De skickas på tvångsmässig grund som ett vapen mot oss, vi måste slå tillbaka attacken, säger Landsbergis till parlamentet enligt Euro News.

Läs även: Ungsvenskarna: Migrationskrisen i Litauen visar på EU:s felprioriteringar

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag