Dima vägrade hylla ukrainska nazister — Blev avsatt som kassör för Liberalerna

Dmytro (t v) är besviken över att han var tvungen att avsluta sitt engagemang i Liberalerna när han inte ville visa stöd för ukrainska nazi-kolloboratörer som hans forne partikamrat Hendrik Nyman. Foto: Privat/Faksimil
  • Lördag 9 apr 2016 2016-04-09
E-post

SIGTUNA Dmytro valde att engagera sig i Liberalerna för att kämpa för ett friare samhälle. Men nu har han tvingats lämna sina förtroendeuppdrag för att han vägrar hylla nazistkollaboratören Stepan Bandera. — Jag trodde att liberalerna var det parti som var mest för demokratin, men som det ser ut just nu är det ganska tveksamt, säger Dmytro till Nyheter Idag.

Liberalernas före detta kassör i Sigtuna Dmytro ”Dima” Pronchev kommer från halvön Krim, ett område som tillhört både Ryssland och Ukraina, där han länge engagerade sig i demokratifrågor. För femton år sedan förde kärleken honom till Sverige. Här blev han tidigt engagerad i svenskt samhällsliv, i jobbet som gymnasielärare och som handledare åt ungdomar i kriminalvården, som kampsportstränare åt unga tjejer och i politiken i hemkommunen Sigtuna.

— Jag fick uppfattningen att Liberalerna var det parti som bäst förvaltar det demokratiska arvet, berättar Dmytro för Nyheter Idag.

Som engagerad i Liberalerna kom han snabbt att bli förtroendevald som suppleant i landstingsfullmäktige och som avdelningens kassör.

Dmytro bekymras över hur öppna nazister som Azov-bataljonen och det högerextrema partiet Svoboda fått en allt större roll i det militära och politiska spelet i sitt hemland. Enligt den antirasistiska tidskriften Expo är Svobodas anhängare extremt våldsamma och partiet ”hyllar fascistledaren Stepan Bandera som slogs på tyskarnas sida under andra världskriget och deltog i judeutrotningar”. Partiledaren för Svoboda hävdar att ”en moskva-judisk maffia kontrollerar Ukraina”, skriver den antirasistiska tidningen.

Se vår dokumentär om Ukraina-konflikten: Svenska ungdomar kämpar tillsammans med nazister i Ukraina

Fascistledaren Bandera hyllas som hjälte av vice ordföranden i Liberalerna

Dmytro berättar för Nyheter Idag att när oroligheterna i Ukraina började blev han misstänkliggjord av ledande företrädare i sin partiavdelning. Framförallt har han fått utstå kritik för ”ryssvänlighet” från avdelningens vice ordförande Hendrik Nyman. Nyman har bott i Ukraina och varit delaktig i Maidan-revolutionen som var inledningen på Ukrainas nuvarande kris.

I ett inlägg på sin blogg ger sig Hendrik Nyman på upptäcktsfärd ”efter Ukrainas själ”. Han beklagar sig över att han inte kan besöka landets östra delar ”förrän terroristerna eliminerats”, men han låter oss ta del av Ternopil, ”ett mycket ukrainsksinnat och ukrainskspråkigt oblast i den västra delen av landet”. Inlägget består av Nymans foton med kommentarer. Den antisemitiske fascistledaren Bandera är avbildad.

”Lenin har hållit sig borta härifrån länge. På hedersplats, med ett monument i vad som närmast är sovjetisk stil står hjälten Stepan Bandera”, skriver Nyman under bilden.

Avsatte kassören Dmytro: ”Liberalerna använder åsiktsregistrering”

Dmytro har följt Ukrainakonflikten sedan händelserna på Maidan, inte minst genom sociala medier och Facebookgruppen ”Anti-Euromaidan”. Han tar avstånd från nazism, och tycker inte att man i ett liberalt parti ska hylla nazister som Bandera, men poängterar samtidigt att han aldrig offentligt tagit ställning eller gjort uttalanden i Ukrainafrågan.

Men det att han är med i Facebookgruppen Anti-Euromaidan har tagits som intäkt av Sigtunaliberalernas valberedning för att inte ge honom förnyat förtroende som kassör.

— De anklagar mig för att vara Putinvän, när jag egentligen bara vill ta del av artiklar på ryska om mitt hemland, berättar Dmytro för Nyheter Idag.

Dmytro beskriver en mobbningskampanj mot honom inom Liberalerna, en förtalskampanj grundad i att han vill ta del av ryska nyheter och inte vill hylla fascistledaren Bandera. Enligt Dmytro har Nyman medverkat till att valberedningen avpolleterat honom som kassör för avdelningen genom att baktala honom i olika mejl.

— Det är som att jag är åsiktsregistrerad, säger Dmytro till Nyheter Idag.

Nyman: Hans politik har inget med liberalism att göra

När Nyheter Idag kontaktar Hendrik Nyman med anledning av den kritik Dmytro Pronchev framför slår han ifrån sig det hela som ”löjliga anklagelser”. Istället står han fast vid att Dmytro i själva verket stödjer Rysslands president Vladimir Putin.

— Det där är bara löjliga anklagelser och inget att ta på allvar. Han står ju för en politik som inte har något med liberalism att göra, som stödjer Putin, säger han.

Nyman menar att Dmytro genom att lajka olika ryska artiklar om annekteringen av Krim visade på att han gav stöd till Ryssland.

— Det är uppenbart att han har de åsikterna. Det kan man ha i en demokrati, men jag tycker inte att en person med de åsikterna ska ha uppdrag hos Liberalerna.

Nyman poängterar att det inte är han själv som bestämmer vem som ska vara kassör, utan att det är valberedningen som valt att inte åternominera Dmytro. Ej heller vill Nyman kännas vid den som både Dmytro, men även Expo, ger av nationalsocialistiska partiers framfart i Ukraina. Även den invändningen avfärdar han.

— Det är inte ett dugg sant, det är Putin-propaganda. Det finns nationalsocialistiska partier men de har inget inflytande alls nästan, säger han.

Det nationalsocialistiska partiet som ”nästan” inte har något inflytande alls enligt Nyman har i själva verket suttit i Ukrainas regering. Sveriges motsvarighet till Svoboda är det numera nedlagda nazistiska ”Svenskarnas Parti” och det är välkänt att SvP och Svoboda haft samröre med varandra, något som Expo rapporterat om. I samband med att konflikten mellan Ukraina och Ryssland kom att eskalera rapporterade SVT att det startades en Facebookgrupp med namn ”Svenska Ukrainafrivilliga” – en grupp som rekryterat nazister och andra i Sverige att delta i väpnad strid i konflikten.

Nyman: ”Bandera är en hjälte och ukrainarnas frihetskämpe”

Enligt Nyman är Svoboda inget att fästa vikt vid då partiet ändå inte har ”särskilt stort inflytande”, istället menar han att beskrivningen av dem som nationalsocialister är en överdrift.

— Man kan kalla dem extremnationalister, de är lite som SD, säger Nyman.

Sverigedemokraternas tidigare medlem Oleg Datsishin har tidigare uppmärksammats av bland annat Expo för att han visat stöd för Svoboda. Han kom senare att uteslutas ur SD med bland annat den omständigheten som grund. När det kommer till uppenbart nazistiska militära förband som Azov-bataljonen vill Nyman samtidigt inte förneka deras betydelse för konflikten i Ukraina. Nyheter Idag har tidigare rapporterat att svensken Mikael Skillt ingår i Azov som krypskytt.

— Ju mer angripet landet blir av Putin desto fler ansluter sig till extremare rörelser som är åt andra hållet, det är klart. Men det är bara den ryska propagandan som säger att de är inflytelserika, menar Nyman.

Läs också: Svenska dödsnazisten om kriget i Ukraina: “Skjuter man två så kommer det fem nya”

När vi frågar om formuleringarna i bloggen, om Bandera som hjälte, svävar Nyman på målet om det är hans egen uppfattning eller bara den gängse i Ukraina. Han medger att nazistkolloboratören Banderas samarbete med tyskarna är ”ett problem” men att det var ”förståeligt utifrån sin kontext”. Bandera slogs mot tyskarna, med tyskarna, mot Ryssarna och mot Polackerna. Fängslades senare av Tyskarna och dödades av ryssarna.

— Bandera är en hjälte, han är en frihetskämpe för ukrainarna, poängterar han.

Har du någon kommentar till Expos beskrivning av Bandera som fascistledare, antisemit och organisatör av judeutrotning?

— Vad som är sant är att den rörelse som han företrädde låg bakom en hel del övergrepp både mot judar och framförallt polacker, men det finns olika uppfattningar om huruvida just Bandera stödde det eller inte. Det kan mycket väl vara så att han också hade smutsiga händer, men så är det med historien, man kan alltid hitta felaktiga saker som många gjort. Det kan jag inte ta ställning till, jag är inte tillräckligt utbildad på den fronten, säger Nyman över telefon.

Inget gehör för antinazism hos Sigtunas liberaler

Dmytro Pronchev har försökt ta upp Nymans ståndpunkter i Ukrainafrågan inom partiet, och att det är problematiskt att en liberal hyllar nazistkollaboratörer, men utan något som helst resultat. Men han berättar att han inte fick något gehör i partiet.

— Våra medlemmar reagerade inte på det alls. Tvärtom har vårt kommunalråd Dan Rosenholm skrivit att han fullt ut stödjer det som Nyman skriver på sin blogg, säger Dmytro.

När du pratat om detta i Liberalerna, att det är lite problematiskt med Bandera, så har de inte brytt sig om det?

– Nej, det har de inte. De stöder Nyman.

Fattar Nyman vad Bandera är för någon typ?

– Haha, ja det tror jag helt säkert. Han fattar till hundra procent.

Bandera var antisemit och fascist och som ledare för ”Organisationen för ukrainska nationalister” har han gjort sig skyldig till etniska rensningar av polacker och judar i tyskockuperade Volynien och östra Galizien, poängterar den antirasistiska tidningen Expo.

Dmytro trött på nazihyllande liberaler

Efter årsmötet där Dmytro avpolleterades från styrelsen i Sigtunas Liberaler har hans förtroende för partiet sjunkit i botten. När vi kontaktar honom igen efter årsmötet berättar han att han lämnat partiet.

— Jag har ingen lust att jobba med de människorna överhuvudtaget, berättar Dmytro över telefon för Nyheter Idag.

— Våra liberala så att säga pro-ukrainska experter, som stödjer ukrainska nationalister, har åsiktsregistrerat mig, utifrån att jag varit passiv medlem i en grupp på Facebook där jag tagit del av nyheter på ryska.

Nu har Dmytro enligt egen utsaga lämnat Liberalerna, eller som han själv säger ”lämnat skiten”, efter att ingen i partiet tog hans invändningar på allvar.

— Jag har skrivit brev till medlemmarna där jag förklarade att så här kan det inte vara och att det är helt omänskligt men inte fått någon respons. De stödjer helt enkelt samma linje som våra proukrainska nationalistsympatisörer. För några dagar sedan lämnade jag skiten. De kan fixa med det där för sig själva.

Sen han lämnat liberalerna är han inte längre rädd för att ge sin syn på den ryska annekteringen av Krim som rättvis på Facebook. Dmytro har därtill varit snabb med att hitta andra engagemang, där hans erfarenheter tas väl emot.

— Jag har gått med i Miljöpartiet. Jag sitter med i styrelsen och ska snart få andra uppdrag som förtroendevald, säger Dmytro.

Där har de inga krav på dig att du ska stödja nazister?

— Nej, absolut inte, skrattar Dmytro.

Liberal nazivurm inte exklusivt för Sigtuna

Det är inte första gången som uttalade ”liberaler”  ger öppet stöd för nazister med anledning av konflikten i Ukraina. Den av Aftonbladet Kultur hummerknivsbelönade ledarskribenten för Eskilstunakuriren Alex Voronov har tidigare uppmärksammats för en kontroversiell tweet. Där förklarar han att Mikael Skillt, samt den öppet militant nazistiska bataljonen Azov är att betrakta som ”hjältar”.

”Erövringen av Mariupol 2014 central insats i kriget. I mina ögon är Mikael Skillt och Azov hjältar. Punkt!”, skrev han då på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag