”Du kommer inte undan” – Busch ställer Magdalena mot väggen om ”Putinpriser”

Bild: Faksimil Expressen-TV
  • Onsdag 17 aug 2022 2022-08-17
E-post

Under Expressens partiledardebatt på tisdag kväll ställde Ebba Busch (KD) statsminister Magdalena Andersson mot väggen i frågan om ”Putinpriser”.

– Det här var innan kriget, du kommer inte undan här! säger Busch vinterns skyhöga elpriser.

Under diskussionen om den svenska elförsörjningen blev statsminister Magdalena Andersson hårt pressad av de blågula partiledarna – i synnerhet Ebba Busch (KD)

– Jag är ganska bestört över att vi har en statsminister som inte ångrar nedläggningen av kärnkraftsverken, och som inte ser att det var framdrivet av de politiska förutsättningarna, säger Busch och berättar om väljarbrev hon har fått angående elpriserna.

Läs även: Strandhälls svar om elkri(s)en: ”Går inte att lasta någon för detta”

– Jag vill ha ihjäl en av Magdas många myter som hon sprider, och det handlar om detta med Putin-priser, säger Busch

– I vintras hade en pensionär vid namn Henrik större elräkning än hans pension, hela hans pension. Jag vill gärna veta vad statsministerns svar är. Varför ångrar ni inte nedläggningen?

– Och var är beskedet om hur det ska gå framåt? Det finns ingen långsiktig lösning alls. Makten har gått snett. Den här regeringen har tappat bort sig när man inte lyssnar på sin egen befolkning.

I sitt svar försöker Andersson åter hänvisa till den ryska invasionen av Ukraina som den viktigaste orsaken till de höga svenska elpriserna.

– Ebba Busch tycks ju glömma att vi har ett krig i vårt närområde, börjar Andersson, som emellertid avbryts av Busch.

– Det här var innan kriget, du kommer inte undan här! Det här var innan kriget som pensionärerna inte klarade av att betala elräkningarna, säger Busch.

– Det är helt korrekt att våra pensionärer har det väldigt ekonomiskt tufft, och det är också därför som vi, trots stort motstånd från dig bland annat, lyckades få igenom i riksdagen att pensionärer kan få upp till tusen kronor mer, varje månad. Just för att man ska klara elräkningarna. Det tycker jag är bra och viktigt, säger Andersson och bjuder in Ebba Busch till regeringens föreslagna energisamtal.

Läs även: ”Skandal” att oljekraftverk körs mitt i sommaren – nu rasar Stenevi mot elbristen

Läs även: Åkesson: Klimatmålet ”självplågeri” – då går proppen hos Bolund

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag