Dyr el kan snart bli ännu dyrare när brittiskt elnät kopplas in

Foto: Pixabay
  • Lördag 25 sep 2021 2021-09-25
E-post

SVERIGE Elpriserna i södra Sverige är historiskt höga, men kan snart bli ännu högre när det brittiska elnätet kopplas på det nordiska, rapporterar SVT.

För att möta efterfrågan på el har oljekraftverket i Karlshamn gått på högvarv under sensommaren.

– Det har att göra med att vi har en bristsituation i södra Sverige. När Karlshamnsverket budas in på den nordiska elmarknaden så är det i regel som den sista anläggningen. Det är ju en indikation på den bristsituation som vi har, säger Torbjörn Larsson, presschef på Uniper Sverige som äger verket, till SVT.

Pontus de Maré, driftschef på statliga Svenska kraftnät, beskriver elpriserna som historiskt höga.

– Priserna är historiskt väldigt höga just nu och särskilt i södra Sverige. Bland annat har vi ju höga kontinentala priser. Sedan har vi också lagt ner planerbar kraft som kärnkraft och värmekraft, vilket gör att södra Sverige har blivit mer beroende av import de senaste åren, säger han till SVT.

I höst kommer det brittiska elnätet att kopplas ihop med det nordiska, och då väntas de redan höga elpriserna öka ytterligare.

– Tittar vi på England så har de otroligt höga priser just nu och det kommer då få en påverkan även här i Norden. Priserna kommer stiga då i Sverige och i Norge, säger Pontus de Maré.

Läs även: Elkrisen: 140 000 liter olja i timmen brändes i sensommarvärmen

Läs även: Så vilseleder Aftonbladet om varför Karlshamn eldar tjockolja

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag