Efter drevet – nu sparkas Ekis från Arbetaren

Bild: Nyheter Idag
  • Tisdag 6 sep 2022 2022-09-06
E-post 72

Den kontroversiella vänsterprofilen Kajsa Ekis Ekman tvingas lämna sitt jobb som chefredaktör för den syndikalistiska tidningen Arbetaren. Det uppger styrelsen till SVT Kulturnyheterna.
– Hon har formellt meddelats, säger styrelseledamoten Tommy Sundvall.

Ärendet har nu lämnats över till externa juridiska parter och när en uppgörelse kommer att nås är för tillfället oklart, berättar Sundvall.

– Det finns inget mer att säga mer än att det är fruktansvärt tråkigt ur hennes perspektiv. Personalen på tidningen har också mått dåligt och inte känt sig trygga att vara på arbetsplatsen när hon varit där. Det är inte en acceptabel arbetsmiljö, det finns inga vinnare i den här situationen, säger han till Kulturnyheterna.

Läs även: Kaos på vänstertidning när Ekis blir redaktör – hälften hotas med avsked

Tommy Sundvall vill inte ge några detaljer kring vad som har gått snett men säger att styrelsen i höst kommer att tillsätta en extern utredning för att gå igenom händelseförloppet.

Kantats av kontroverser

Beskedet om Ekis Ekmans uppsägning kommer efter en uppmärksammad konfliktkarusell på tidningen.

I samband med att hon utnämnts till chefredaktör hotades tre anställda med uppsägning efter att ha protesterat mot beslutet och dessutom startades en namninsamling för att få vänsterprofilen sparkad.

Därefter har tidningen Journalisten rapporterat att Ekis Ekman suttit ensam på redaktionen medan de anställda antingen varit sjukskrivna eller jobbat hemifrån. Dessutom ska hennes arbete ha försvårats genom att någon har bytt ut hennes lösenord.

Men det finns också de som uttryckt sitt stöd för Ekis Ekman.

I en debattartikel på SvD undertecknad av bland andra Cissi Wallin, Magda Gad och Victor de Almeida försvarar författarna Ekis Ekman och skriver att mediecirkusen kring henne skickar oroväckande signaler till personer i offentligheten.

”Under hela sin yrkesbana har Kajsa Ekis Ekman troget tjänat vänsterpressen. Men från att vara en upplyft vänsterröst, med över 20 år i branschen och med stor internationell publik, har hon nu blivit brännmärkt som ett hot när hon skulle tillträda som chefredaktör på en frihetlig och medlemsstyrd vänstertidning”, skriver de i artikeln.

”Det sänder ett budskap till alla fria intellektuella, särskilt kvinnor, med benägenhet att tänka utanför boxen, vilket naturligtvis innebär att man hamnar snett ibland: Minsta felsteg kan göra dig till ’persona non grata’. Håll dig inom ramarna. Ingen, eller få, kommer till ditt försvar, de är fullt upptagna med att bevara sitt eget rykte.”

Läs även: Fackförbund försöker sparka Ekis: ”Det kan de fetglömma”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag