Fackförbund försöker sparka Ekis: ”Det kan de fetglömma”

Bild: Altemark/C BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Tisdag 30 aug 2022 2022-08-30
E-post

Under söndagen meddelade syndikalistiska SAC:s centralkommitté, fackföreningens högsta beslutade organ, att det tidigare beslutet att anställa omstridda Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör på föreningens tidning Arbetaren skulle rivas upp. Men nu hugger Ekman tillbaka, rapporterar Flamman.

I en intervju med tidningen säger Ekis att SAC kan ”fetglömma” att bli av med henne.

– Jag har fått ett jobb och jag tänker jobba. Det är allt. Om SAC vill diskutera anställningen så får de höra av sig till mitt fackliga ombud. Man kan ju förhandla, men det kan de fetglömma för jag kommer inte gå med på en uppgörelse, säger Ekman till Flamman.

Läs även: Kaos på vänstertidning när Ekis blir redaktör – hälften hotas med avsked

Ekman menar att en fackförening som SAC borde känna till att det finns arbetsrätt i Sverige.

–  Jag har ingen provanställning som går att fula bort. Ska man bryta mot avtalet så måste man ha en anledning, och jag har inte gjort något fel.

Flamman: Hur ser du på SAC:s påstående att anställningsförfarandet bröt mot stadgarna?

– Det är irrelevant. Den diskussionen kunde de ha haft tidigare. Centralkommittén var informerad om vad som var på gång. Jag blev erbjuden ett vikariat på ett år och nu kommer jag att jobba.

Ekman menar också att tidningen Arbetaren behöver ”ett lyft”.

– De har inte många prenumeranter, inte många som engagerar sig, de har typ fyra likes när de lägger ut någonting. Det finns verkligen en potential att göra en större tidning. Tidningen når inte heller alltid till den breda arbetarklass som egentligen är målgrupp från början, säger Ekman till Flamman.

En namninsamling har skapats för att få Ekman sparkad från posten som Arbetarens chefredaktör. ”Vi skulle aldrig acceptera rasism från en chefredaktör, ej heller homofobi – samma princip gäller här” skriver namninsamlingens skapare Josefin Jalhed som anklagar Ekman för transfobi.

Namninsamlingen har i skrivande stund 303 underskrifter.

Läs även: ETC bryter med Kajsa Ekis Ekman efter ryssdrev

Läs även: Fick sparken från ETC – lämnade Publicistklubben i tårar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag