Efter politikernas nedläggning av Sollefteå BB – Nu kollapsar BB i Örnsköldsvik av trycket

Sjukhuset i Sollefteå. Foto: faksimil Google Maps
  • Söndag 12 mar 2017 2017-03-12
E-post 3205

VÄSTERNORRLAND En mamma har fått stå med navelsträngen hängandes i minusgrader efter att hon var tvungen att föda i bilen för politikerna lade ned BB i Sollefteå. Efter nedläggningen i Sollefteå har nu trycket på Örnsköldsviks sjukhus ökat så mycket att gravida mammor skickas vidare därifrån till Sundsvall, 15 mil bort.

Nedläggningen av Sollefteå BB har fått ödesdigra konsekvenser för Västernorrlands landsting och dess invånare. För tre veckor sedan tvingades en gravid mamma föda sitt barn i bilen längs med Norrlands snöiga motorleder. Med navelsträngaen hängandes mellan benen fick hon ta sig ut i minusgrader.

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

Anledningen till varför gravida mammor i Sverige nu tvingas föda barn i bilen står att finna i politiska prioriteringar. Regionpolitikerna i Västernorrlands landsting ville spara 15 miljoner kronor och därför ansåg de det rimligt att lägga ned Sollefteå BB.

Närmaste BB för Sollefteåborna har nu blivit Örnsköldsviks och Sundsvalls förlossningskliniker, belägna nio respektive tolv mil bort. Politikernas beslut har väckt vrede och motstånd hos Sollefteåborna vars protestockupation av deras nedlagda BB nu är inne på sin femte vecka.

LÄS ÄVEN: Norrländska mammor vägrar föda barn i bilen – Nu ryter de ifrån och ockuperar Sollefteå BB

Samtidigt som politikerna försöker spara in 15 miljoner kronor på att lägga ned mammornas BB betalar man ut närmare dubbla summan till endast ett 20-tal av landstingets många chefer.

LÄS ÄVEN: BB i Sollefteå kan räddas – Om cheferna var beredda att gå ner i lön

När Sollefteå BB lagts ned har trycket på Örnsköldsviks BB ökat så mycket att gravida nu måste skickas vidare till Sundsvalls BB, två timmars bilfärd 15 mil söder om Örnsköldsvik. Det rapporterar TT enligt Omni. Nedläggningsbeslutet innebär med andra ord att det inte bara är gravida mödrar från Sollefteå som måste åka flera mil längs Norrlands vägar, nu kommer även mammor i Örnsköldsvik att skickas vidare till ett BB långt bort från deras stad.

– Det kan innebära att vi måste hänvisa personer till Sundsvall som inte bedöms som akuta. Det sker efter en överläggning med jourläkare och barnmorskor på plats,  säger Kerstin Wikman, enhetschef vid BB i Örnsköldsvik till TT enligt Omni.

Framåt sommaren tyder mycket på att kaoset kommer bli ännu värre då politikerna i landstinget söder om Västernorrland, Gävleborgs landsting, kan komma att stänga ned Hudiksvalls BB för de misslyckats med rekryteringen, något Nyheter Idag tidigare rapporterat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag