Efter skandalerna – nu avgår SSU Skånes ordförande

Bild: SSU Skåne/Wikimedia Commons
  • Måndag 19 Nov 2018 2018-11-19
E-post 346

MALMÖ Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i Skåne har skakats av en rad avslöjanden i medierna. Nu avgår dess ordförande Mansour Ahmed för ”organisationens bästa”.

Medier som Kvällsposten och Samhällsnytt har granskat SSU Skåne och uppdagat att en extrem falang ska ha tagit över och betett sig aggressivt och hotfullt mot oliktänkande. Det har förekommit uppgifter om bland annat homofobi och antisemitism bland medlemmarna.

PLUS: SSU-skandalen: ”Helt bisarr upplevelse”

Läs även: Så stoppade Aftonbladet internkritik mot antisemitism i SSU

Nu meddelar ordförande Mansour Ahmed i Aftonbladet att han avgår, samt att resten av styrelsen i distriktet ställer sina platser till förfogande vid nästa distriktårskonferens. Ahmed välkomnar mediernas granskningar men menar att det saknas ett helhetsperspektiv.

Han beskriver sin tid i SSU Skåne som konfliktfylld och att han mötte ett stenhårt motstånd från den dåvarande distriktsledningen när han började engagera sig.

”Verksamheten var i princip stängd för medlemmar som inte ansågs ’rättstrogna’ och tillräckligt ideologiskt skolade i Marx läror. Många med mig var frustrerade över hur man återkommande kringgick stadgar för att säkerställa sin egen makt”, skriver Ahmed.

Läs även: Utpekad SSU-falang slår tillbaka i debattartikel

Enligt honom är det just dessa medlemmar som förlorade maktstriden som nu används som ”opartiska källor” av medierna. Bilden av att en fundamentalistisk falang har tagit över distriktet är felaktig, menar Mansour Ahmed.

”Det som stämmer i rapporteringen är att ett fåtal medlemmar har gjort uttalanden i sociala medier som varit helt oacceptabla. De medlemmarna har också blivit uppmanade att lämna sina förtroendeposter”, skriver han.

Mansour Ahmed väljer nu att avgå som ordförande för att hans ”person riskerar att stå i vägen för organisationens bästa”. SSU:s förbundsordförande Philip Botström sitter däremot kvar. Nyheter Idag har sökt Socialdemokraterna för en kommentar från Stefan Löfven.

Läs också: Efter skandalerna: Statliga bidrag till SSU utreds

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag