Efter talet – nu tvingas El-Haj (S) till timeout från utrikesutskottet

Jamal El-Haj håller tal i Malmö. Bild: Youtube
  • Onsdag 31 maj 2023 2023-05-31
E-post 0

På lördagen höll riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) tal på en Hamas-kopplad konferens i Malmö. Nu tvingas socialdemokraten till timeout från sitt uppdrag i riksdagens utrikesutskott, rapporterar Ekot.

– Den här konferensen handlar om min mammas rätt att få återvända till sitt hem i Palestina. Det finns ingen makt i världen som kan få mig att bojkotta eller att inte delta i den här konferensen, sade El-Haj bland annat under det tal han höll på konferensen.

Läs även: S-ledamot höll tal på Hamas-kopplad konferens i Malmö

Socialdemokraten deltog trots att hans parti avrått sina företrädare från medverkan. Och i ett mejlsvar till Nyheter Idag skickade riksdagsledamoten en lång text som han även publicerat på Facebook där han bland annat skriver att han ”lade rosen på hyllan” och inte höll tal i egenskap av partiföreträdare.

”Jag respekterade partistyrelsens avrådan och lade rosen på hyllan under en helg för att i stället vara där i egenskap av svensk-palestinier som värnar om och utövar våra vackra demokratiska principer och rättigheter”, skriver El-Haj i texten.

Läs även: S-ledamot ”lade rosen på hyllan” för att tala på Hamas-kopplad konferens när partiet avrådde

El-Haj har efter konferensen fått hård kritik för sin medverkan där flera har manat till hans uteslutning från partiet. Nu meddelar Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren att riksdagsledamoten tar en timeout från hans uppdrag som suppleant i utrikesutskottet.

– Partiet ville inte att vi skulle medverka på den här konferensen. Jamal valde ändå att delta och som i alla partier så får det konsekvenser. Så nu kommer Jamal ha en timeout i sitt uppdrag som suppleant i utrikesutskottet, säger Hallengren till Ekot.

Enligt gruppledaren kommer timeouten att vara åtminstone året ut.

– Vi har inte gjort samma bedömning av konferensen. Och eftersom vi inte har gjort samma bedömning så är han inte lika tillfreds med det här beslutet. Men det är så här det blir och han kommer kommentera det själv i någon form, säger Hallengren.

Det var på den tjugonde upplagan av Europeiska palestinska konferensen i Malmö som Jamal El-Haj höll tal inför de samlade åhörarna.

Konferensens ordförande Amin Abu Rashid är terrorklassad av Israel och pekas ut som en ledarfigur i terrororganisationen Hamas. Utpekandet tillbakavisas av Rashid.

– Den ena dagen kallas jag för Hamas, den andra dagen för Brödraskapet. Detta är vad jag kallar för israeliska lögner, säger han till Sydsvenskan.

I svaret till Nyheter Idag som han även publicerat på sin Facebooksida hänvisar El-Haj till en rad texter och motioner där han kritiserat Hamas.

”Nu i efterhand har olika svenska medier uppmärksammat denna konferens och det hävdas att konferensens arrangörer har kopplingar till terrorstämplade organisationen Hamas. Försöken att därmed även koppla mig till Hamas på grund av mitt deltagande, i det jag upplevde var en enda stor folkfest, anser jag vara en guilt-by-association”, skriver han i texten.

Läs även: Kräver att El-Haj (S) lämnar utrikesutskottet efter tal

Läs även: S-politiker dömd för bidragsbrott – deltog i antisemitisk demonstration med Jamal El-Haj (S)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag