Ekeroth petas från tungt förtroendeuppdrag: ”Partiledningen vill bli av med honom”

Kent Ekeroth (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 30 jan 2017 2017-01-30
E-post 402

STOCKHOLM ”Min bild är att partiledningen vill bli av med honom”, säger en intern SD-källa till Nyheter Idag med anledning av att Sverigedemokraternas partistyrelse under ett möte i helgen beslutat att peta Kent Ekeroth från rollen som internationell sekreterare. Istället är det EU-parlamentarikern Peter Lundgren som kommer fortsätta Ekeroths arbete med internationella kontakter.

Under lördagen och söndagen höll Sverigedemokraterna partistyrelsemöte utanför Stockholm. Förutom intensiva diskussioner med anledning av M-ledaren Anna Kinberg Batras utspel om att öppna för en dialog med SD har partiet även fattat andra tunga beslut. Ett av de besluten är att Kent Ekeroth fråntas förtroendeuppdraget som internationell sekreterare.

Det är en tung roll där Ekeroth ansvarat för internationella kontakter med partier och politiker. Nu blir det istället EU-parlamentarikern Peter Lundgren som kommer ta över arbetet som internationell sekreterare. En källa, med mycket god insyn i Sverigedemokraterna, förklarar att det är en tydlig markering från partiledningens sida.

– Min bild är att partiledningen vill bli av med honom. Han har verkat i det dolda med den här rollen. Man har hållt det lite under radarn att det uppdraget låg på Ekeroths skrivbord, men den senaste tiden har Peter Lundgren allt mer kommit att arbeta med detta, så det är naturligt att han istället får det uppdraget.

Peter Lundgren bekräftar på sin Facebooksida att han fått förtroendet att fortsätta Ekeroths arbete.

”Hemkommen för några timmars vila innan det är dags för flyget till Bryssel igen. Varit på Partimöte i går och i dag utanför Stockholm, blev här vald till Internationell Sekreterare för Partiet med ansvar för alla internationella kontakter vårt parti har. Vill passa på att tacka partiet för det förtroende jag visas, vill också tacka min företrädare på denna post Kent Ekeroth som skött denna uppgift föredömligt”, skriver han.

Nyheter Idag har även talat med Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge, men han har inget svar på varför Ekeroth petats från uppdraget.

– Jag har inga kommentarer i nuläget, jag får undersöka saken och återkomma, säger Vinge.

Tidigare har Nyheter Idag avslöjat att det från Moderaternas sida har framförts ett krav om att Ekeroth måste petas från Sverigedemokraterna för att möjliggöra samtal mellan partierna. Inom kort väntas Moderaterna och Sverigedemokraterna inleda sitt första formella samtal om eventuellt politiskt samarbete i någon form.

Ekeroth har även delgivits misstanke för brott i samband med ett bråk i en krogkö. Efter den händelsen har han tagit en ”time out” från sitt uppdrag i justitieutskottet. Nyheter Idag söker Kent Ekeroth för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag