Ekonomisk klyfta mellan M och SD: ”I dessa frågor ligger SD närmare V än M”

Jimmie Åkesson. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Måndag 27 sep 2021 2021-09-27
E-post

Det vankas tuffa förhandlingar inom det konservativa blocket om den ekonomiska politiken. Sverigedemokraternas politik på områden som pensionerna, sjukersättningen och A-kassan ligger ”närmare Vänsterpartiet än Moderaterna” säger Benjamin Dousa, vd på Timbro, till Expressen.

Sverigedemokraterna vill höja pensionerna och A-kassan, förbättra villkoren för sjukersättningen och höja och införa nya bidrag för bland annat föräldrar och sjukskrivna. Moderaterna står i de flesta frågor för en motsatt politik, vilket bäddar för tuffa förhandlingar när det konservativa blocket ska enas om en ekonomisk politik.

Läs även: Lööf vill bjuda in Moderaterna: Senaste veckorna har de agerat ansvarsfullt

– I den ekonomiska politiken är skillnaderna relativt stora och då tänker jag framför allt på bidragspolitiken. Det kommer inte vara helt enkla förhandlingar, säger Benjamin Dousa, vd för Timbro, och pekar på a-kassan, sjukförsäkringen och pensionerna.

– I dessa frågor ligger SD närmare Vänsterpartiet än Moderaterna. I mer perifera frågor hade nog Moderaterna kunnat ge med sig lite. Men bidragspolitiken och arbetslinjen är inbyggd i Moderaterna DNA. Samtidigt är det här frågor som uppenbart är väldigt viktiga för Sverigedemokraterna också, säger Dousa till Expressen.

Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt håller med om att M och SD skiljer sig i frågan och välfärdssystemen.

– Vi skiljer oss på det här området. Det är ingen hemlighet. De vet om det och vi vet om det. Och ingen kan svara på exakt hur en kompromiss där kommer landa. Vi vill ha genomslag för vår politik och de vill ha genomslag för sin politik och så får man enas någonstans i mitten, säger Sjöstedt till Expressen.

Sjöstedt värjer sig dock mot påståendet att SD inte skulle stå för arbetslinjen.

– Tar vi a-kassan som exempel vill vi ha ett högt tak, men det är för att man ska ha ekonomisk ro att fokusera på det man ska göra, det vill säga att hitta ett nytt jobb. Och efter hundra dagar ska den börja trappas ned. Där har du arbetslinjen. Och även vi vill sänka skatterna för löntagarna. Så jag ställer inte upp på den beskrivningen, säger Sjöstedt till Expressen.

Tidigare har SD:s partiledare Jimmie Åkesson sagt att hans parti kommer vara en garant för ”rättvis fördelning och genuint socialt ansvarstagande” i en konservativ regering.

– Sverigedemokraterna kommer vara en garant för att en konservativ regering aldrig någonsin, oavsett läge, överger viktiga principer som rättvis fördelning och genuint socialt ansvarstagande. I ett läge där våra konservativa vänner drar för långt åt höger kommer vi att vara bromsklossen, sa Åkesson i början av maj enligt Svenska Dagbladet.

Läs även: ”Sverigedemokraterna är den gröna omställningens parti”

Läs även: Löfven om arbetskraftsinvandringen: ”Den ska inte Sverigedemokraterna få sätta stopp för”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag