El-Haj (S) slipper uteslutning – sågar egna partiet: ”Väljer att vika sig”

Lena Hallengren och Jamal El-Haj. Foto: News Øresund - Thea Wiborg (CC BY 3.0) / Agj1998 (CC BY-SA 4.0)
  • Torsdag 1 jun 2023 2023-06-01
E-post

Efter att ha hållit tal på en Hamas-kopplad konferens i Malmö kommer Jamal El-Haj (S) att ta timeout från sitt uppdrag i riksdagens utrikesutskott. Det meddelar Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren på onsdagen. Nu kritiserar El-Haj sitt egna parti som han anser ”väljer att vika sig”. Samtidigt sågas partiet från flera håll och kanter för att El-Hajs agerande inte leder till hårdare konsekvenser. ”När ska Socialdemokraterna ta ansvar?” frågar sig riksdagsledamoten Joar Forssell (L).

– Partiet ville inte att vi skulle medverka på den här konferensen. Jamal valde ändå att delta och som i alla partier så får det konsekvenser. Så nu kommer Jamal ha en timeout i sitt uppdrag som suppleant i utrikesutskottet, säger Lena Hallengren till Ekot.

– Vi tror inte att han har något samröre med Hamas, det handlar om att partiet avrådde från medverkan på konferensen, säger Hallengren till Aftonbladet.

Det har däremot inte varit på tapeten att utesluta El-Haj, berättar gruppledaren för Ekot.

– Det är inte aktuellt att göra det för att man deltar på en konferens mot en avrådan, men det är naturligtvis viktigt att det inte upprepar sig, säger Hallengren.

Läs mer: Efter talet – nu tvingas El-Haj (S) till timeout från utrikesutskottet

El-Haj är kritisk till partiets beslut.

”Jag beklagar att mitt parti väljer att vika sig för trycket utifrån. Jag beklagar att mitt parti satte mig i en position som tvingade mig att välja mellan partiet, mitt folk & min familj”, skriver han på Facebook.

”Jag har och kommer att arbeta för demokrati och frihet för Palestina i hela mitt liv. Det känns givetvis orättvist att bli bestraffad på grund av att jag stod upp för mig själv och mina demokratiska värderingar. Jag har alltid verkat och kommer fortsätta att arbeta för ett fritt och demokratiskt Palestina”, skriver han också.

”När ska Socialdemokraterna ta ansvar?”

Samtidigt som El-Haj anser sig orättvist behandlad riktas hård kritik mot S för att konsekvenserna inte blir hårdare.

Kritiken kommer bland annat från Amanda Sokolnicki, politisk redaktör för Dagens Nyheters ledarsida som ofta är positivt inställda till Socialdemokraterna.

Riksdagsledamoten Joar Forssell (L) riktar liknande kritik.

Så även Gulan Avci (L), som dessutom skriver en debattartikel om saken för Expressen.

”Att låna sig till krafter som Hamas är att göra sig själv till den nyttigaste idioten för självmordsterror, totalitarism och reaktionärt vansinne”, skriver hon och fortsätter:

”Hamas är terrorklassade och ligger bakom fruktansvärda självmordsattacker samt förespråkar en vidrig människosyn. En svensk riksdagsledamot ska aldrig agera på ett sätt som kan tolkas att man legitimerar den typen av rörelser. Detta borde Socialdemokraterna gjort glasklart för El-Haj.”

På Twitter är det också flera andra som reagerar på Socialdemokraternas besked.

Jamal El-Haj är en riktig röstmagnet för S i Malmö och fick flest personkryss i valet 2018.

I valrörelser har han även gjort kampanjvideor för Socialdemokraterna på arabiska, något som SD-ledamoten Nima Gholam Ali Pour uppmärksammar på Twitter.

Läs även: S-ledamot höll tal på Hamas-kopplad konferens i Malmö

Läs även: S-politiker dömd för bidragsbrott – deltog i antisemitisk demonstration med Jamal El-Haj (S)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag