Elmarknadsexpert: Räkna med dyrare el efter stängningen av Ringhals 1

Thomas Tangerås och Ringhals. Bild: Pressbild/Tubaist/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 7 dec 2020 2020-12-07
E-post 1553

VARBERG När Ringhals 1 stängs ned vid årsskiftet kan vi räkna med att elpriset stiger, säger elmarknadsforskaren Thomas Tangerås till Nyheter Idag. Under extremt ogynnsamma omständigheter skulle elen kunna nå maximalpriset på 30 kronor kilowattimmen. Även på längre sikt tyder mycket på att elen kommer bli dyrare, då elproducerande Norrland kommer få större elbehov i framtiden.

Den senaste tidens elkris med höga priser i Södra Sverige är inget nytt, säger Thomas Tangerås, docent som forskar på elmarknader på Institutet för näringslivsforskning, till Nyheter Idag.

– Den senaste vintern det här hände var ju vintern 2009-2010, dels i december men även januari-februari. Det är väl, bortsett från i somras, exempel på när elpriserna nått en historiskt hög nivå. Men då var ju Sverige ett enda elprisområde, och nu har Sverige delats upp i flera elprisområden, säger Tangerås och fortsätter:

– Så det beror naturligtvis på fler faktorer. För det första beror det naturligtvis på hur kallt det blir i vinter. För det andra beror det på tillgängligheten i kärnkraften. Det vi hade då var ju en situation när det var väldigt kallt i hela Sverige, plus att kärnkraften hade väldigt dålig tillgänglighet.

– Om det händer kan i princip elpriset gå… ja maximalpriset är ju 30 kronor per kilowattimme. I teorin skulle det kunna hända, under väldigt ogynnsamma villkor.

Läs även: Polen satsar på kärnkraft – ska bygga sex reaktorer

Kommer stängningen av Ringhals 1 göra elen dyrare?

– Absolut. Det får man räkna med.

Men det stora problemet är väl distributionen av el från norra till södra Sverige?

– Inte bara. Det handlar även om distributionen av el från södra Norge till Sverige. Därför att en viktig faktor som bidrar till att hålla elpriset nere när det blir kallt i södra Sverige, är att man kan importera el från billig norsk vattenkraft.

– Det jag pratade om innan, 2009-2010, var precis en sådan situation, när Norge faktiskt valde att stänga ner överföringskapacitet från södra Norge till Sverige, vilket bidrog till att elpriserna i Sverige blev extremt höga just då.

Vad kan regeringen göra för att förbättra eldistributionen till södra Sverige?

– Det ju Svenska kraftnät som har systemansvaret. Vad de har gjort i höst är att dels har de vissa avtal med Eon om hur de ska sköta det där, sen har man även kommit överens med Tyskland om att man i situationer när det finns knapphet på el inte ska exportera el till Tyskland, då ska man behålla elen själv.

– Så det är väl vad Svenska kraftnät har gjort på kort sikt. Men om man nu stänger ned Ringhals kommer inte det vara tillräckligt. Så även med det som Svenska kraftnät har gjort kommer försörjningssituationen vara sämre nu än förut, bara på grund av nedstängningen av Ringhals den 31 december, även om jag inte är helt säker på att man tagit final decision där. Men det verkar som de ska göra det.

Läs även: Höjer tonläget: Busch och Kristersson återupprepar krav om kärnkraften

Finns det en chans att man ändrar sig i sista stund om läget blir allvarligt?

– Det skulle kunna finnas politiska påtryckningar, eftersom Vattenfall faktiskt tillhör svenska staten. Officiellt skulle man ju lämna det åt Vattenfall, men vad som händer bakom stängda dörrar, det är det ingen som vet.

Vad är den långsiktiga lösningen för att stabilisera elpriserna i södra Sverige?

– Det är ju att bygga ut överföringskapacitet, naturligtvis. Sen är det bra om du kan få mer produktion i södra Sverige. Det vi pratade om förut var ju polsk kärnkraft. Om man bygger ut kärnkraft i större utsträckning både i Baltikum och Finland så vore det ett sätt att öka försörjningstryggheten, för då kan man importera el därifrån.

– Men även om man planerar att bygga ut mer överföringskapacitet så planerar man ju att bygga ut förbrukningen i norra Sverige väldigt mycket. Det var väl en eller två veckor sedan som LKAB annonserade att dom planerar att gå över till helt koldioxidfri stålproduktion i Luleå. Och då kommer även de att kräva mycket mera el än vad som redan finns idag.

– Så på lite längre sikt, om inte får in mer produktionskapacitet, så är det oundvikligt att elen kommer bli ganska mycket dyrare än vad den är idag.

Läs även: SD: Sverige behöver satsa på mer kärnkraft

Nyheter Idag har varit i kontakt med Anna Collin, presschef på Ringhals, och frågat om Ringhals 1 kommer stängas ned som planerat även om situationen för elförsörjningen i södra Sverige skulle bli kritisk under vintern.

”Stängningen och avvecklingen av Ringhals 1 kommer att genomföras som planerat. Sista dagen i drift är 31 december i år. Planeringen och förberedelser inför slutlig avställning har pågått sedan 2015 då våra ägare fattade beslutet om stängningen. Förberedelser inför anläggningens nedmontering startar 11 januari 2021” skriver Collin till Nyheter Idag.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Ringhals 1 stänger den 31 januari i år. Rätt datum är den 31 december.

Stöd svensk kärnkraft!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag