Elpriset når nytt rekord – över tre kronor per kilowattimme i södra Sverige

Foto: Pixabay
  • Måndag 20 dec 2021 2021-12-20
E-post

Trots att den värsta vinterkylan avtagit slår elpriset nytt rekord i södra Sverige. På måndagen når elpriset över 3 kronor per kilowattimme för elprisområdena 3 och 4, vilket är en ökning med 345 procent sedan söndagens elpris på 69 öre. 

Någon lättnad är inte i sikte för elkunderna i elprisområdena 3 och 4, som motsvarar södra Sverige, säger  Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis, till Dagens Industri.

– Det mest sannolika scenariot är att den prisbild vi har nu i stort håller i sig under januari och februari, säger han.

De höga elpriserna beror delvis på den pågående energikrisen i Europa, men också att vindkraften inte levererar.

– För hela Norden rör det sig om cirka 8000 megawatt mindre vindkraftsproduktion än normalt i snitt under dygnet, säger Christian Holtz till Dagens Industri.

Men även kärnkraften driver upp elpriset i södra Sverige – eller snarare bristen på kärnkraft, då Ringhals 4 går på reducerad effekt på måndagen.

Läs även: Milljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna

Läs även: Ygeman (S) optimistisk om elpriset: ”På väg ner”

Läs även: Ygeman fick fel – elpriset når nytt rekord

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag