Elpriset på rekordnivå – experter varnar för prischock i vinter

Bild: Thisisaverygoodusername/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 11 okt 2021 2021-10-11
E-post

På torsdagen nådde elpriset i södra Sverige rekordnivån 2,24 kronor för dygnet i genomsnitt, vilket är rekord. Men experterna varnar för att elpriset kan komma att bli ännu högre i vinter, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag väntar mig nya rekord. Blir det en vargavinter kan det i princip gå hur högt som helst och 3, 4 eller 5 kronor per kilowattimme är ingen omöjlighet under enstaka dagar, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis, till Svenska Dagbladet.

Läs även: Elpriset tokrusar efter stängningen av Ringhals

Ett skäl till de höga elpriserna är de höga priserna på el i Europa på grund av gasbrist och höga priser på utsläppsrätter som driver upp elpriset i södra Sverige.

Ett annat skäl är att allt mindre av den svenska elproduktionen kommer från planerbara källor som kärnkraft, och allt mer från väderberoende elproduktion som vindkraft. Det gör elpriset instabilt, så det blir lågt på blåsiga dagar och högt på vindstilla.

Bara några dagar innan torsdagens rekordpris låg elpriset istället på minus. Mats Persson, chef för Fortums fysiska elhandel, säger till Svenska Dagbladet att så extrema skillnader är något nytt på elmarknaden.

– Jag har jobbat i branschen sedan 1997 och jag kan inte komma ihåg att vi någon gång haft så dramatiska prisskillnader, säger Persson till Svenska Dagbladet.

Läs även: SD vill bygga nytt kärnkraftverk i Norrbotten

Läs även: Kriget mot kärnkraften: Studentuppsats stoppade beslut om slutförvar

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag