Energiministern: Fritt fram att investera i ny kärnkraft

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0/Mrund/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 28 dec 2021 2021-12-28
E-post

SVERIGE För den som har viljan finns det möjlighet att investera i ny kärnkraft. Det säger energiminister Khashayar Farmanbar i en intervju för Svenska Dagbladet. Själv föredrar han andra former av energiproduktion.

Den nye energiministern har en förkärlek för vindkraft, men medger att det också behövs energi som inte är beroende av väderleken – så som kärnkraft.

– Vi kommer att behöva slå vakt om vår befintliga elproduktion, både den vattenkraft som finns men också den befintliga kärnkraften. Den ska inte avvecklas i förtid, säger han till SvD.

Khashayar Farmanbar uppges vara ”öppen för att bygga nya reaktorer” i takt med att de nuvarande åldras.

– Jag har varit tydlig med att om någon i dag vill investera i ny kärnkraft så finns det redan tre platser som är förberedda (där det i dag finns reaktorer, SvD:s anm). Det finns kraftledningar framdragna, och det finns ingen ekonomisk eller skattemässig skillnad mellan att satsa på kärnkraft eller vindkraft. Det finns ingen juridisk skillnad. Jag skulle säga det är mindre politisk risk med kärnkraft än med vind, där varje kommun kan säga nej.

”Ministern hoppas att andra tekniska lösningar ska hinna tas fram innan det uppstår ett behov av nya reaktorer”, skriver dock SvD.

Läs även: Nya energiministern: ”Vi har fortfarande lägre priser än nästan alla europeiska länder”

Läs även: Mätning: Allt fler positiva till kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag