Eneroth (S) frias för ”flyktig beröring”

Tomas Eneroth (S). Foto: Pressbild Socialdemokraterna / CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 8 dec 2021 2021-12-08
E-post 368

SVERIGE Förundersökningen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) läggs ned. Därmed frias han från misstankarna om sexuellt ofredande efter att ha anklagats för att ha tagit en kvinna på rumpan. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande under onsdagen.

– Det har i det här fallet varit frågan om en flyktig beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande. Handlingen kan inte heller anses utgöra en sådan kännbar fridskränkning som krävs för att bedöma gärningen som ett ofredande eftersom agerandet då måste präglas av viss hänsynslöshet, säger chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren i pressmeddelandet.

Läs även: Jan Emanuel polisanmälde Eneroth (S): ”Är emot att partier gör utredningar”

Händelsen i fråga skedde under Socialdemokraternas partikongress i Göteborg under hösten. Det hela ska ha rört sig om en handstrykning från Eneroths sida där hans hand rörde sig från den övre delen av ryggen på kvinnan ned mot rumpan samtidigt som de diskuterat ”helgens aktivitet”.

I pressmeddelandet står det att målsäganden upplevde beröringen som ”en kränkande smekning”.

– Det är viktigt att framhålla att alla beröringar som är oönskade och som av den utsatta personen uppfattas som otrevliga eller obehagliga inte per automatik är att bedöma som brottsliga. Varje gärning måste prövas objektivt utifrån omständigheterna i det enskilda fallet, säger Sterup.

Tidigare har statsminister Magdalena Andersson uttryckt sitt stöd till Eneroth angående händelsen.

– Det finns ingen tvekan om vad som hänt och i det här fallet har Tomas Eneroth bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida. Jag ser ingen anledning att inte tro på det, sade hon under en pressträff i slutet av november.

Några förhör har inte hållits med Eneroth om händelsen. Detta eftersom det under förundersökningen inte kommit fram något som tytt på ”att brott som hör under allmänt åtal” har begåtts, enligt åklagaren.

Läs även: Valfiffel, bidragsfusk och tafsanklagelser – här är S-ministrarnas värsta skandaler

Läs även: Infrastrukturminister Eneroth (S) utreds för sexbrott – får stöd av statsministern: ”Ingen tvekan om vad som hänt ”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag