ETC bryter med Kajsa Ekis Ekman efter ryssdrev

Bild: Nyheter Idag/Faksimil Dagens ETC
  • Tisdag 12 apr 2022 2022-04-12
E-post

Dagens ETC avbryter samarbetet med sin ledarskribent Kajsa Ekis Ekman. Det meddelar ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson på måndagen. Gustavsson uppger att man avbryter samarbetet med Ekman på grund av att hon skrivit att Russia Today har ”mycket kvalitativ journalistik” i en kommentar på Instagram.

Det hela började med en ledartext av Ekman som Dagens ETC publicerade på söndagen med rubriken ”Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar?”. I texten konstaterar Ekman bland annat att den LO-ägda tidningen Arbetet inlett ett samarbete med ukrainska Kyiv Independent, trots kopplingarna mellan tidningens profilerade krigsreporter llia Ponomarenko och den nazistiska Azov-bataljonen.

Även Nyheter Idag har uppmärksammat kopplingarna mellan Ponomarenko och Azov-bataljonen i samband med att Arbetet inledde sitt samarbete. Nyheter Idag uppmärksammade även att Kyiv Independent tonat ned Ukrainska hot om krigsbrott, något Ekman inte tar upp i sin ledartext. Istället misstänkliggör Ekman kopplingarna mellan Kyiv Independent och olika västerländska regeringar och NGO:s.

Läs även: LO-tidningen Arbetet inleder samarbete med nazistkopplad ukrainsk tidning

Efter publiceringen fick Dagens ETC och Ekman hård kritik i tidningsspalter och på sociala medier. Jens Liljestrand, som tidigare var biträdande kulturchef på Expressen, skriver i ett inlägg på Twitter att han inte längre vill ha tiggarmejl från ETC utan hellre ger sina pengar till Kyiv Independent.

Isobel Hadley-Kapmptz, ledarskribent på Dagens Nyheter, skriver att hon tvivlar på att hon vill fortsätta prenumerera på ETC.

Forskaren Martin Kragh kallar texten för ”en förolämpning” och ett ”nytt lågvattenmärke i svensk debatt”.

Alex Voronov, politisk redaktör på Eskilstuna-Kuriren, menar att ETC med publiceringen sprider rysk propaganda.

Voronov, som själv har ukrainsk bakgrund, har tidigare kallat Azovbataljonen för ”hjältar”.

Peter Westerman, digital redaktör på Arbetet vars samarbete med Kyiv Independent kritiserades i Ekmans text, uppmärksammar att Ekman skrivit att Russia Today ”har mycket kvalitativ journalistik” i en kommentar till rasism-forskaren Tobias Hübinette på Instagram.

Ekmans text fick även hård kritik i tidningsspalter. I Expressen skriver Hynek Pallas att Ekman ”sätter likhetstecken mellan Azov och nazism i syfte att brunsmeta alla som haft samröre med bataljonen”. Erik Helmersson menar i Dagens Nyheter att Ekman ”lyckats hitta en tredje ståndpunkt mellan förövare och offer”.

Ivar Andersen, redaktör för Arbetet Global som inlett det kritiserade samarbetet med Kyiv Independent, skriver att Dagens ETC med publiceringen av texten gör sig ”till ett språkrör för Putins linje i det pågående informationskriget”. Andersen skriver också att Ekman felciterat honom från ett utdrag i en privat chatt, vilket lett till en korrigering av Ekmans text.

På måndag kväll meddelade Andreas Gustavsson, chefredaktör för Dagens ETC, att man avbryter samarbetet med Kajsa Ekis Ekman. Enligt Gustavsson beror beslutet inte på att ”väldigt många reagerat negativt” på den text han själv godkänt för publicering. Istället hänvisar han till att Ekman ”skriver i sociala medier att Russia Today, RT, är något annat än en propagandacentral. Det kan jag inte tolerera.”

I ett inlägg på Twitter inskärper Gustavsson att beslutet att bryta med Ekman handlar om hennes kommentar på Instagram om Russia Today.

Läs även: Vänsterpartiet stoppar vänsterdebattören Ekis Ekman – har ”fel” åsikt om transpersoner

Läs även: Ukraina hotar att döda ryska krigsfångar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag