Vänsterpartiet stoppar vänsterdebattören Ekis Ekman – har ”fel” åsikt om transpersoner

Kajsa Ekis Ekman. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 18 maj 2020 2020-05-18
E-post 772

VÄSTMANLAND Vänsterpartiet i Västmanland har ställt in en föreläsning av vänsterdebattören Kajsa Ekis Ekman. Anledningen ska vara att hon har ”fel” åsikt i transfrågan, rapporterar P4 Västmanland.

Kajsa Ekis Ekman skulle föreläsa hos Vänsterpartiet om den politiska utvecklingen i Sydamerika, men bokades av. Orsaken, enligt P4 Västmanland, var hennes inställning till transfrågan.

– Om jag inte tycker som dem i en fråga ska jag inte få föreläsa om någon fråga. Konsekvensen av det här blir ju då att man blir straffad, det sprids en rädsla för att tycka fel i vissa frågor för att då kan du bli av med jobbet. Det är ganska obehagligt, säger Ekman till radion.

Det var 2018 som Ekman skrev en debattartikel i Aftonbladet om synen på kön som en fråga om biologi eller identitet, där hon problematiserade idén att kön är något man kan välja själv. Bland annat nämnde hon manliga idrottare som identifierat sig som kvinnor och då kunnat tävla på damsidan.

”Att ta upp detta till diskussion har dock blivit snudd på omöjligt. Att tala om skillnader mellan de som är födda som män och de som är födda som kvinnor – feminismens grundtes – anses nu per definition vara transfobi”, skrev hon bland annat och fick hård kritik från andra vänsterpersoner.

Det är alltså den här debatten som ska ha föranlett Vänsterpartiets avbokning. På sin Facebooksida har Ekman lagt upp en skärmdump där ordföranden Fredrik Stockhaus skriver att det ”fanns oro för att människor skulle utebli från det planerade arrangemanget”, trots att det handlade om ett helt annat ämne.

Vänsterpartiet i Västmanland har avböjt att kommentera saken för radion.

I ett mejl till Proletären hänvisar Fredrik Stockhaus till ett inlägg från styrelsen:

”Som flera av er har sett tog vi under ett distriktsstyrelsemöte beslutet att avboka Kajsa Ekis Ekman från den kursdag vi kommer att hålla den 30 maj. Vi är ödmjuka för att det finns olika åsikter om detta. Vi var inte eniga i distriktsstyrelsen denna gång och därför landade vi till slut i detta beslut. Som med alla beslut kommer vi förstås utvärdera och reflektera efter detta, möjligtvis kommer vi till andra slutsatser i framtiden.”

Läs även: Kajsa Ekis Ekman petas från porrkonferens – har problem med värdegrunden

Läs även: Louise Erixon (SD): ”Vi kan inte outsourca ansvaret och skylla på någon annan i efterhand”

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag