Fick sparken från ETC – lämnade Publicistklubben i tårar

Bild: Yvwv/CC BY-SA 3.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 27 apr 2022 2022-04-27
E-post 771

En tårögd Kajsa Ekis Ekman avbröt ordförande Robert Aschbergs intervju och lämnade Publicistklubben i tårar efter att ha fått frågor om när hon fick sparken från vänstertidningen Dagens ETC, rapporterar Expressen.

Det var för omkring två veckor sedan som Dagens ETC publicerade en ledartext av Kajsa Ekis Ekman där hon kritiserade den hyllade ukrainska tidningen Kyiv Independent, som socialdemokratiska Arbetaren har inlett ett samarbete med.

Ekman konstaterade bland annat att tidningen genom sin profilerade krigsreporter llia Ponomarenko har en koppling till den nazistiska Azov-bataljonen, något även Nyheter Idag rapporterar tidigare.

Ekmans text fick hård kritik, och chefredaktör Andreas Gustavsson beslöt sig för att ge Ekman sparken. Enligt Gustavsson berodde det inte på den text som han själv godkänt för publicering, utan på att Ekman i ett annat sammanhang skrivit positivt om Russia Today.

Läs även: Sök Ekis ETC bryter med Kajsa Ekis Ekman efter ryssdrev

Läs även: LO-tidningen Arbetet inleder samarbete med nazistkopplad ukrainsk tidning

När Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg försökte intervjua Ekman på måndagen blev det så känslosamt att Ekman tvingades avbryta och lämna scenen. Det hela inleddes med att Aschberg frågade Ekman om hon menar att svenska medier är ofria.

– Ja, uppenbarligen, svarade Ekman.

Aschberg: För att du fick sparken eller?

– Till exempel.

När Aschberg försvarar den svenska yttrande- och tryckfriheten säger Ekman att hon inte vill ”bli förhörd”.

– Jag vet inte om jag kom hit för att bli förhörd. Jag har förlorat jobbet, det kanske räcker med det?

Sedan brister Ekman ut i tårar och säger att hon avbryter intervjun.

– Jag tror vi klipper här. Jag orkar inte alltså. Jag har två barn som jag försörjer själv. Det är inte så lätt. Jag får nog bryta där tror jag, säger hon och lämnar scenen.

I ett Facebook-inlägg i samband med att hon fick sparken från Dagens ETC gav Ekman sin version av affären. Gustavsson ska inte haft några anmärkningar på ledartexten, utan till och med berömt den med kommentaren ”Väldigt bra detta.”

”Sen händer inget förrän jag plötsligt får ett mail idag om att jag inte får skriva där något mer, jag har överträtt en ’gräns.’ Jag får ingen förklaring till vad eller varför. Jag ber Andreas att få prata med honom, vad har hänt? Han har tydligen bråttom att lägga ut det här för det är ’akut.’ De hinner inte ens prata med mig i telefon eller träffa mig” skrev Ekman.

Läs även: Pascalidou backar Ekman i ryssbråket med ETC

Läs även: Hübinette: ”Jag tror att ETC ljuger”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag