ETC sågar upprop för Gaza

Bild: Matt Hrkac/CC BY 2.0/Faksimil etc.se
  • Torsdag 26 okt 2023 2023-10-26
E-post

ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson går åter mot vänster-strömmen, när han i en ledartext totalsågar ett upprop för Gaza som undertecknats av över 600 svenska kulturarbetare. Gustavsson inleder dessutom texten med att erkänna att ”högern har rätt”, ett kontroversiellt uttalande för att komma från vänstertidningen ETC:s ledarplats.

Gustavsson garderar sig visserligen med att skriva att ”Nej, inte så att den breda vänstern i Sverige skulle vara Hamas-kramare eller oberörd av den groteska men utstuderade, minutiöst sadistiska terror som drabbade Israel. Självklart inte. Det är att göra riktig smutsig inrikespolitik av andras trauma”, för att sedan såga Ivar Arpi.

”Men ibland har högern alltså rätt. Som när den reagerar mot de svenska kulturpersonligheternas upprop till stöd för Gaza” skriver Gustavsson emellertid vidare.

Liksom många till höger menar Gustavsson att det uppropet skriver om att ”vi fördömer allt våld mot civila och varje överträdelse av internationell lag, oavsett vem som utför den” inte är ett tillräckligt fördömande av Hamas terrorangrepp mot Israel, där över 1 400 israeler mördades och över 200 togs med till Gaza som gisslan.

Gustavsson konstaterar även att ”Israel” nämns tre gånger i uppropets text, i samtliga fall pekas staten ut som förövare. ”Knappt två veckor efter terrordåden. Medan hundratals israeler fortsatt är hållna gisslan. Det är idiotiskt, så idiotiskt att det öppnar för spekulationer” menar Gustavsson, som istället framhåller det amerikanska uppropet för den israeliska gisslan, ett upprop Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

Läs även: Här är kändisarna som stödjer gisslan och är mot Hamas

”Fler skulle då ha varit mottagliga för budskapet. Dörrar skulle ha stängts för anklagelser. Man skulle ha förmedlat något annat än selektiv empati” skriver Gustavsson, som även tidigare har fördömt Hamas utan förbehåll.

I en ledartext den 8 oktober, dagen efter Hamas terrorangrepp mot Israel, skrev Gustavsson att ”Gazaremsans två miljoner invånare kommer tvingas uppleva misär på en helt ny nivå. Det kan de tacka fascistiska, antisemitiska, grymma Hamas för” i en ledartext.

För det blev han emellertid hårt ansatt av författaren och jornalisten Shora Esmailian, som skriver regelbundet för Aftonbladet och Sydsvenskan.

”För dig – den egentliga dumvänstern – är det viktigare att försvara rätten att gå på rejv i öknen intill världens största utomhusfängelse än att försvara rätten till ett värdigt och fritt liv” skriver hon som ett svar på Gustavssons inlägg.

När Gustavsson ifrågasätter att Hamas kämpar för ett värdigt och fritt liv för palestinier uppmanar Esmailian honom att komma ”ner från dina höga hästar”.

”Det du säger till palestinierna är: trots att ni lever på helvetet på jorden ska ni ändå levererar ett motstånd som är fläckfritt och acceptabelt för det liberala väst” skrev Esmailian till Gustavsson.

I ett inlägg till en annan debattör ifrågasatte Esmailian att Hamas våldtagit kvinnor och halshuggit israeler, och menade att ”de gisslan som har tagits är palestiniernas enda chans för att förhandla om frihet”.

Samma dag som Hamas terrorangrepp mot Israel kommenterade Esmailian ett inlägg om Hamas invasion med att skriva ”Om detta är möjligt är allt möjligt!”. Esmailians inlägg skrevs 14:16 mot eftermiddagen, när vidden av Hamas terrorattacker mot civila israeler börjat bli kända över världen.

Läs även: ETC tar avstånd från Hamas då rasar Aftonbladet-skribenten

Andreas Gustavsson är inte den enda på vänsterkanten som kritiserat kulturarbetarnas upprop för Gaza. Dror Feiler, som är konstnär, musiker och V-politiker med israelisk bakgrund, hör vanligtvis till Israels hårdaste kritiker, och är bland annat en av grundarna till den kontroversiella organisationen Ship to Gaza, har arbetat för sanktioner mot och bojkott av Israel och har jämfört landet med Sydafrika under apartheid-tiden.

Men till och med Feiler var kritisk till att uppropet – som han själv undertecknade – inte nämnde Hamas terror mot civila israeler.

”Att fördöma Israels folkrättsbrott i Gaza är rätt och riktigt och att fördöma allt våld mot civila är rätt o riktigt. Men att inte med en enda mening/ord nämna explicit Hamas och dess bestialiska mord/brott och kidnappningar på icke stridande civila, barn, kvinnor och äldre Israeler är oacceptabelt! De civila israeler som mördades o lemlästades av Hamas var oskyldiga människor, de var individer/subjekt. Att inte nämna att det var oskyldiga Israeler som var offren för Hamas våld är att avpersonifiera dom” skriver Feiler i ett inlägg på Facebook.

Läs även: Den israeliska miljörörelsen sågar Greta: ”Tar ställning för mördare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag