EU-ledare vill stoppa afghansk migration: ”Kommer inte tillåta 2015 att upprepas”

Genrebild. Migranter tar sig över gränsen mellan Serbien och Ungern 2015. Bild: Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 23 aug 2021 2021-08-23
E-post

”EU kommer inte öppna någon europeisk ’humanitär’ eller migrationskorridor för Afghanistan. Vi kommer inte tillåta de strategiska misstagen från 2015 att upprepas”, skriver Sloveniens premiärminister Janez Jansa i ett inlägg på Twitter.

”EU kommer bara acceptera individer som hjälpt NATO-insatsen i Afghanistan och kommer i övrigt stärka den externa gränsen”, skriver Jansa vidare.

Slovenien är för närvarande EU:s ordförandeland, en post som roteras varje halvår.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som stod för en migrationsvänlig linje under migrantkrisen 2015, säger till reportrar i Berlin att migranter från Afghanistan i första hand bör hjälpas på plats, rapporterar den pakistanska nyhetssajten Gandahara.

– Sedan kan vi överväga, som ett andra steg, huruvida särskilt drabbade människor kan föras till Europa på ett kontrollerat sätt, säger Merkel enligt Gandahara.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz motsätter sig emellertid all migration från Afghanistan.

– Det kommer inte ske så länge jag är förbundskansler, säger Kurz i en intervju med Puls 24.

Läs även: Kurz: Österrike kommer inte ta emot fler afghaner

Grekland har meddelat att man förstärkt sin gräns mot Turkiet med en 40 kilometer lång mur, samt installerat ett övervakningssystem, rapporterar The Guardian.

– Vi kan inte vänta, passivt, på en eventuell stöt. Våra gränser kommer förbli säkra och okränkbara, säger Michalis Chrisochoidis, minister för skydd av Grekland, enligt The Guardian.

Greklands migrationsminister Notis Mitarachi har tidigare lovat att landet kommer stoppa illegal migration från Afghanistan.

– Vårt land kommer inte bli en inkörsport till Europa för illegala afghanska migranter, säger Mitarachi i ett uttalande.

Grekland och grannlandet Turkiet för nu samtal om att stoppa afghansk migration till Grekland och EU visa Turkiet.

I ett telefonsamtal med Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis ska Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ha sagt att EU måste stödja Afghanistan och grannlandet Iran, annars kommer en ny migrantvåg bli ”oundviklig”, enligt Gandhara.

Läs även: Bolund (MP): Inga utvisningar till Afghanistan ”under de närmaste åren”

Läs även: Macron: EU måste stoppa vågen av migranter från Afghanistan till väst

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag